Afbeelding
Nick de Vries.

Jongste molenaar van Overijssel bedient molen ‘De Valk’ in Zalk

Algemeen

ZALK - Per 1 december 2016 wordt Gerben van Gelder door de gemeente Kampen aangesteld als vrijwillig molenaar van ‘De Valk’ in Zalk. Hij voert samen met twee andere molenaars het beheer over ‘De Valk’. Met zijn 18 jaar is hij nu de op één na jongste molenaar van Nederland.

In de gemeente Kampen staan twee prachtige korenmolens: ‘d’ Olde Zwarver’ aan de IJsseldijk in Kampen en ‘De Valk’ aan de Brinkweg in Zalk. Beide molens zijn eigendom van de gemeente Kampen. De molens zijn in gebruik en worden beheerd door gediplomeerde vrijwillig molenaars, aangesteld door de gemeente Kampen.

Op 25 oktober dit jaar is Gerben met vlag en wimpel geslaagd voor het molenaarsexamen. Vanaf zijn twaalfde jaar is Gerben als vrijwilliger actief betrokken bij ‘De Valk’. In 2014 is hij begonnen met zijn opleiding. Als vrijwillig molenaar in opleiding heeft hij de afgelopen jaren naast een gedegen theoretische opleiding, de praktijk geleerd van Gerrit Boom en Bert van Pijkeren (gediplomeerd vrijwillig molenaars van ‘De Valk’). Gerben van Gelder is iedere zaterdag op de molen aan het werk.

Openingstijden molens

‘De Valk’ is elke zaterdag geopend tijdens de zomertijd van 13.15 tot 16.30 uur en in de wintertijd van 9.00 tot 12.00 uur. ‘d’ Olde Zwarver’ is ook elke zaterdag open van 9.00 tot 12.00 uur.