Frans Habekotté

DOS Kampen verslaat Sparta Enschede

KAMPEN – DOS Kampen heeft zaterdag de zesde zege in de competitie geboekt. Op Sportpark De Maten was DOS met 2-1 te sterk voor Sparta Enschede. Een terechte overwinning voor het team van trainer Han Hanekamp, dat de score eigenlijk hoger had moeten opvoeren.

Bij DOS begon Hicham Ziyech op de bank, omdat hij door omstandigheden niet kon trainen. Hij werd vervangen door Jonno Pruim. Ook moest DOS het doen zonder Jeroen Drost. Het strijdplan van DOS was om compact te verdedigen en in de omschakeling gebruik te maken van de geboden ruimte. “De jongens hebben zich goed aan het strijdplan gehouden”, zei DOS-trainer Han Hanekamp. “We hebben weinig weggeven en veel kansen gecreëerd.” Enige manco was dat DOS teveel kansen onbenut liet. Daardoor bleef het duel tot het einde spannend.

In de 22ste minuut kwam DOS op voorsprong. Uit een snelle aanval werd Raymon Beuling goed weggestuurd door Tom Diender. Alleen voor de keeper maakte Beuling het goed af. Daarna kreeg DOS diverse goede kansen. Zo raakte Twan Knul de paal en kreeg hij de bal in de rebound niet goed onder controle. Een inzet van Jonno Pruim werd gepakt door de keeper. In de rebound ging de bal naast. Vlak voor rust eindigde een inzet van Diender tegen de paal. Sparta Enschede kon hier weinig tegenover stellen. Eén keer waren de bezoekers gevaarlijk uit een corner. Burak Ozturk bracht redding vanaf de doellijn.

Na rust ging DOS beter voetballen. Evenals in de eerste helft zat het verdedigend goed in elkaar bij de thuisploeg. Na twee goede kansen was het raak in de 69ste minuut. Pruim was de doelpuntenmaker op aangeven van Knul. Twee minuten later raakte Diender weer de paal. In de 73ste minuut voorkwam DOS-keeper Kevin Dijkstra met een uitstekende redding de 2-1 door een bal uit de hoek te tikken.

In de 86ste minuut kwam Sparta Enschede alsnog op 2-1. Daarna gingen de bezoekers op jacht naar een gelijkspel. Dreiging was er volop voor het DOS-doel, maar echte kansen bleven uit. Zo kon DOS de drie punten over de streep trekken.