Afbeelding
Shutterstock.

Zelfredzaamheid blijft voorop staan bij hulp in huishouding

Algemeen

KAMPEN - Het college van burgemeester en wethouders gaat in januari met de commissie inwoners bespreken hoe zij de huishoudelijke hulp binnen de nieuwe Wmo vorm wil geven. Het college gaat uit van een resultaatgerichte voorziening wat wil zeggen dat allereerst in een gesprek nagegaan wordt welke huishoudelijke taken iemand zelf of met behulp van de omgeving nog kan uitvoeren.

In mei heeft de Centrale Raad van Beroep geoordeeld dat gemeenten ook binnen de nieuwe Wmo verantwoordelijk blijven voor het aanbieden van huishoudelijke hulp. Gevolg is dat Kampen haar beleid op onderdelen moet aanpassen. Om de continuïteit van huishoudelijke hulp te borgen, besloot het college om huishoudelijke hulp voor de korte termijn direct weer als maatwerkvoorziening aan te bieden.

In januari worden de verschillende mogelijkheden in de commissie Inwoners besproken. Voorkeur van het college is om de huishoudelijke hulp vorm te geven als een resultaatgerichte voorziening. Het verschil met de huidige situatie is dat er niet langer uit wordt gegaan van een standaardaantal uren, maar dat samen met de inwoner bekeken wordt wat er nodig is om een schoon huis te krijgen.