Afbeelding
Jannes van den Berg

Uitzet jonge paling in omgeving Kampen

Algemeen

KAMPEN - Het gaat dramatisch slecht met de Europese paling. Het bestand is de laatste jaren met maar liefst 95 procent gedaald. In dat kader worden zaterdag 6 mei ruim 25.000 jonge palingen uitgezet in het Ganzendiep en De Goot. Dit gebeurt op initiatief van peurvereniging KIJG, in samenwerking met De Stadserven Kampereiland e.o., de gemeenten Kampen en Zwartewaterland en de Stichting DUPAN. Met deze uitzet van jonge palingen wordt bijgedragen aan het herstel van de palingstand in Nederland.

De peurvereniging bracht via haar leden en door een donatie van De Stadserven Kampereiland e.o. het geld bijeen voor 12.500 palinkjes. Daarnaast ontving de vereniging een bijdrage van de gemeenten Kampen en Zwartewaterland. De Stichting DUPAN heeft via het
Eel Stewardship Fund® het totaalaantal palinkjes verdubbeld tot 25.000 stuks.

KIJG en DUPAN dragen duurzaamheid hoog in het vaandel. De hoeveelheid paling die KIJG uitzet, is vele malen groter dan er door de 40 actieve leden van de peurvereniging op jaarbasis wordt gevangen. De uitzetdag van peurvereniging KIJG wordt dit jaar voor de negende maal op rij gehouden.