Afbeelding
Aat de Jonge Foto: © Eelco Lindhout

Aat de Jonge heeft gesprek met Bort Koelewijn niet als ‘harmonieus’ ervaren

· leestijd 1 minuut Algemeen

DRONTEN - Burgemeester Aat de Jonge heeft het gesprek met zijn collega Bort Koelewijn van Kampen niet als harmonieus ervaren. Beide burgervaders zaten gisteren samen met de politie en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) om tafel naar aanleiding van met name de ‘avondklok-uitspraken’ van Koelewijn.

De burgemeester van Kampen noemde het gesprek na afloop in een persverklaring‘harmonieus’. „Ik heb een ander beeld bij harmonieuze gesprekken”, zegt burgemeester van Dronten in antwoord op een vraag van DeDrontenaar.nl.

Aanleiding voor de uitspraak van Koelewijn was de rechtszaak rond de wrede verkrachting van een meisje in Kampen in september vorig jaar. Aat de Jonge: „Ik zeg er liever niet zoveel over. Ik denk dat de rechter vandaag uitspraak gaat doen en ik vind het de taak van burgemeesters -en van gemeentebestuurders in het algemeen- om te zwijgen als de rechter nog niet heeft gesproken. Uit respect voor die rechter.”

„We ons moeten afvragen dat wat we erover zeggen, of dat de zaak dient. En wat is de zaak? Dat is in de eerste plaats het verschrikkelijke feit dat het slachtoffer is overkomen, daarover bestaat geen enkel misverstand.”

Uitspraken hebben vlucht genomen
In de ogen van De Jonge hebben de uitspraken van Koelewijn echter een vlucht genomen die veel verder gaat: „Mensen in een AZC zitten soms met een even groot trauma als het meisje in Kampen. Alles wat we daar verder over zeggen lost niets op.”

De burgemeester van Kampen heeft in zijn persverklaring het woord ‘avondklok’ niet genoemd. „Daar kun je één ding uit afleiden: het is een gedachte die om allerlei redenen niet kàn. Het nationale en internationale recht verzet zich daartegen”, reageert Aat de Jonge, „Het AZC is geen gevangenis, daar kun je vrij in- en uitlopen.”

Begeleiding
Er is volgens zijn gesprekspartner aan Koelewijn uitgelegd hoe een AZC werkt, hoe een intake werkt, dat er een medisch onderzoek wordt gedaan, dat mensen worden gevolgd en begeleid.

„Het AZC is een deel van de gewone samenleving, waar het ook wel eens helaas -met een dikke streep onder helaas- héél erg mis kan gaan. Maar dat kan ook met een inwoner van Kampen, van Dronten, van Terneuzen. Ik verwijs kortheidshalve naar het hele vraagstuk van verwarde personen, waar dit enige relatie mee heeft. Dat is een heel lastig, niet gering probleem in onze samenleving”, besluit De Jonge.

Bron: www.dedrontenaar.nl.