Afbeelding
Fred Sollie

Regelink Schroothandel moet brandpreventiemaatregelen treffen

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - De firma Regelink Schroothandel moet passende brandpreventiemaatregelen treffen om herhaling op een brand te voorkomen. Op het terrein van het bedrijf aan de Haatlandhaven in Kampen heeft op 22 december 2016 een felle brand gewoed. Het was de derde brand binnen een tijdsbestek van 3 jaar. Burgemeester Koelewijn heeft er op aangedrongen dat het bedrijf passende maatregelen treft om herhaling van een dergelijke brand te voorkomen.

Oorzaak brand en maatregelen
Uit onderzoek is gebleken dat het aannemelijk is dat de branden zijn veroorzaakt door de aanwezigheid van lithiumbatterijen tussen het schroot. Ook dankzij medewerking van Regelink is deze oorzaak duidelijk geworden en heeft het bedrijf intussen al maatregelen getroffen. Het bedrijf krijgt daarnaast maatregelen opgelegd van de provincie, zoals compartimentering en meer toezicht op het aannemen van binnenkomende afvalstromen, om herhaling van een dergelijke brand te voorkomen. Dit gebeurt door de huidige vergunning aan te scherpen. Gedeputeerde Staten van de provincie Overijssel zijn het bevoegde gezag om een vergunning met aangescherpte voorschriften aan het bedrijf te verlenen. In de nieuw te verlenen vergunning worden de extra maatregelen verplicht opgelegd. Burgemeester Koelewijn: “Brand is niet voor 100% uit te sluiten, maar mocht zich een brand voordoen, dan zullen de effecten geringer zijn en effectiever te bestrijden.”

Tijdelijke maatregel
De hoeveelheden opgeslagen stoffen die zelfontbranding (chemische broei) kunnen veroorzaken zijn nu geminimaliseerd, in afwachting van de nieuwe vergunning. De kans op herhaling van een dergelijke brand wordt hierdoor ook nu al acceptabel klein geacht. Dit is een tijdelijke maatregel totdat de te verlenen vergunning definitief is en de daarin voorgeschreven maatregelen daadwerkelijk zijn genomen.

Afbeelding
Topband The Blue Grass Boogieman (Tim Knol, Douwe Bob) live in Café The Moonshiners Horeca Kampen 3 mei, 21:30
Afbeelding
Bandjesavond binnenstad Kampen: extra Hemelvaartseditie 2024 Horeca Kampen 3 mei, 16:33
Afbeelding
Nieuwe menukaart van De Bastaard met nieuwe gerechten, klassiekers en oude bekenden Horeca Kampen 3 mei, 16:22