Afbeelding
Annie van 't Zant (SSK)

B&W wil Ebbingestraat 10-11 slopen

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN – Het college van B&W verzoekt de gemeenteraad in te stemmen met de verkoop van 1e Ebbingestraat 10-11 voor de bouw van zorgappartementen voor stichting Philadelphia. De huidige panden worden gesloopt.

De gebouwen (voormalige U.L.O.) hebben geen monumentenstatus. Vanwege de ligging in het beschermd stadsgezicht, is de cultuurhistorische waarde wel meegenomen in de afweging.


Omdat het gebouw afkomstig is uit de wederopbouwperiode (ontwerp Sikma en Kristen, 1954), heeft Stichting Stadsherstel Kampen en het Cuypersgenootschap gepleit voor behoud van de panden. In een gemeentelijke inventarisatie van 2016 wordt het complex aangemerkt als "niet baanbrekend of vernieuwend, maar wel passend in het straatbeeld". Mede gelet op de staat van onderhoud en de aanwezigheid van asbest, is niet gekozen voor behoud, maar voor nieuwbouw.

Joodse begraafplaats
Op basis van dit plan is de verkoop tot stand gekomen en is de omgevingsvergunning aangevraagd. In het kader van de omgevingsvergunning is archeologisch onderzoek nodig. Op het perceel naast de gebouwen heeft een Joodse begraafplaats gelegen, waarvan de graven in 1947 zijn verplaatst naar IJsselmuiden. De gemeentearcheoloog ontwikkelt voor het onderzoek een programma van eisen. Bij de opstelling hiervan is een adviseur namens de Joodse gemeenschap betrokken.

Kosten, baten en dekking
De panden zijn door een externe makelaar getaxeerd voor een bedrag van 310.000 euro. Na onderzoek door de koper is in de panden asbest aangetroffen (zowel in de muren als in de vloeren).Met de koper is een koopsom overeengekomen van 250.000 euro, waarin de asbestsanering is verdisconteerd. Raming van asbest komt op circa 70.000 euro.

Huurders
De panden zijn tot nu toe tijdelijk verhuurd aan STAKK (ten behoeve van ateliers voor kunstenaars) en de Voedselbank. De contracten zijn per 1 augustus opgezegd en de panden dienen 1 november te zijn ontruimd. De koper is voornemens te starten met sloop in november 2017 na het verlenen van de benodigde vergunning voor de sloop en de bouw.