Afbeelding
Jan-Rein Boer bij het terrein in gesprek met de notaris (foto: Maarten van Gemert)

Duurzaam Haatland: Firma Boer: Nieuw pand op nieuwe locatie

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Maarten van Gemert)
”Bij nieuwbouw ga je natuurlijk voor duurzaamheid,” stelt Jelle Weever. Dat is inderdaad waar Boer & Zn Diervoeders voor gekozen heeft bij haar nieuwe pand. Jelle is directeur van Weever Bouw BV, aannemer van het bouwproject, en heeft de ideeën voor duurzaamheid ingebracht. De bezwaartermijn is verlopen en de bouwaanvraag van Firma Boer definitief. Op de toonbank in de winkel staat een maquette van het nieuwe pand. Met het gehele dak gevuld met zonnepanelen. Daar had Jan-Rein Boer in eerste instantie nog niet aan gedacht. Wettelijk is het wel verplicht straks.

Sinds 1989 is Dierenspeciaalzaak Firma Boer & Zn gevestigd aan de Constructieweg, in de periferie van industrieterrein Haatland. In 1948 kwam de zaak op naam van Boer te staan toen Jan-Rein’s grootvader Ab Boer de graanmaalderij overnam van familie Sleurink. Van een producerend bedrijf in meststoffen en veevoeders ontwikkelde het zich in de Prinsenstraat anno jaren vijftig tot een handelsonderneming. Nu verhuist de combinatie van groot- en detailhandel naar een centrale plek op Haatland, te weten het braakliggend terrein tussen de Gilde- en Ambachtstraat. Aan het plein waar de Karwei zit en de Welkoop vertrokken is, ontstaat de situatie dat het nieuwe pand op een eigen kavel van 20ha staat maar de parkeerplaatsen gedeeld worden met de andere winkels waardoor men elkaars pieken kan opvangen.

Op het dak van de nieuwe behuizing komen 740 zonnepanelen te liggen en er worden 10 tot 13 aardwarmtebronnen geslagen. Er wordt alleen FSC-hout gebruikt en alle verlichting zal uit LED bestaan. Die energiezuinige verlichting was aanvankelijk de enige wens van Jan-Rein Boer die samen met broer Albert en zoon Jan de vennootschap drijft. Maar het Zonnegilde, specialist in zonnestroom uit IJsselmuiden, kwam langs en Weever kwam met ideeën. Zo vielen de stukjes op hun plek en ontstond gaandeweg het proces dat leidde tot het uiteindelijke ontwerp en de duurzame invulling.


Allereerst wordt de bouwkavel gedraineerd (foto: Maarten van Gemert)

Overheidseisen aan nieuwbouw

Jan-Rien Boer was niet op de hoogte van de toenemende duurzaamheidseisen die de overheid stelt aan nieuwbouw. Dat is juist wel de expertise van Jelle Weever, die in 2011 afstudeerde op een scriptie naar duurzaam PPM (Project Portfolio Management). Hij maakte hierbij kennis met een bedrijf dat zelfs failliet zou zijn gegaan omdat er te weinig geïnvesteerd werd in duurzaamheid naar de mening van aandeelhouders. Voortvloeiende uit het Energieakkoord voor duurzame groei en uit de Europese richtlijn EPBD stelt de Nederlandse overheid energierichtlijnen op waaraan nieuwbouw moet voldoen, in navolging van de andere EU-landen. In 1995 werd de EPC (Energie Prestatie Coëfficiënt) geïntroduceerd als instrument van het Nederlandse klimaatbeleid. Door energiebesparing en toepassing van duurzame energie wordt de verbranding van fossiele brandstoffen beperkt. Daarmee wordt de Nederlandse uitstoot van CO2 verminderd om zo klimaatverandering tegen te gaan.

Per 1 januari 2020 wordt de EPC voor nieuwbouw vervangen door BENG-eisen. ’Bijna Energie Neutrale Gebouwen’ is een bijna letterlijke vertaling van de Europese eis aan alle nieuwe gebouwen vanaf 2020 om ’nearly Zero Energy Buildings’ (nZEB) te zijn. Deze kunnen overigens zowel met als zonder gasaansluiting gebouwd worden. Jelle Weever prefereert gasloos bouwen zoals ook is toegepast bij het nieuwe kantoorpand van Weever Groep BV aan de Haatlanderdijk. Volgend jaar krijgt het pand zonnepanelen en is het helemaal energieneutraal. ”Duurzaamheid moet volwassen worden,” stelt Weever, ”en we maken nog mee dat het zonder subsidies uit kan.” Vorige week zijn de papieren voor de grondoverdracht aan Boer officieel getekend en misschien wordt deze week al begonnen met heien. Medio volgend jaar hoopt Boer & Zn het nieuwe pand te betrekken. De aannemer in de persoon van Jelle Weever merkt op dat zij bij Boer ”op het achterlichtje zitten”. Een LED-lampje natuurlijk.

|Passering van de akte bij het Notarieel (foto: Maarten van Gemert)