Afbeelding
Fred Sollie

Formateur ziet coalitiemogelijkheden met GBK en GL

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Nick de Vries)
KAMPEN - Er is ruimte voor Gemeente Belang Kampen en GroenLinks in de nieuw te vormen coalitie. Dat laat formateur Remmelt de Boer vrijdagochtend weten na zijn verkennende gesprekken met alle partijen. Hij adviseert de ChristenUnie om formatiegesprekken met deze partijen te starten en om de coalitie aan te vullen met het CDA.

Volgens De Boer heeft geen van de negen partijen tijdens de voorgesprekken breekpunten op tafel gelegd. Op veel punten is overeenstemming. Wat betreft de zondagsrust zijn de meningen verdeeld: van handhaving tot verruiming. Partijen die verruiming voorstaan, geven wel duidelijk aan te willen komen tot een gewogen besluit. “Dat voorkomt dat delen van de bevolking in de gemeente Kampen tegenover elkaar komen te staan.”

Er zijn ook geen beslissingen die wat betreft de partijen teruggedraaid hoeven te worden. Met name is doorgevraagd naar woningbouw in Reeve 1. Geen van de partijen vindt dat die moet worden herzien. Wel wordt gewezen op de nog komende uitspraak van de Raad van State die mogelijk consequenties heeft. Hierover moet volgens sommige partijen nog definitieve besluitvorming plaatsvinden.

Programma op hoofdlijnen
De partijen zijn het met elkaar eens dat gekozen moet worden voor een programma op hoofdlijnen en niet voor een dichtgetimmerd coalitieakkoord. “Niet alleen is het lastig voor vier jaren een vast programma te maken, maar bovendien is het wenselijk om te trachten in goed overleg tussen coalitiepartijen en de andere partijen te komen tot een beleid dat voor de gemeente Kampen het meest wenselijk is.

De formateur is aan het werk gegaan met het verzoek van de ChristenUnie om een advies te geven over een coalitie die kan rekenen op breed draagvlak uitgaande van drie uitgangspunten: de coalitie moet stabiel en betrouwbaar zijn; de verkiezingsuitslag moet nadrukkelijk gewogen worden; en er moet rekening gehouden worden met de diversiteit in de samenleving van Kampen.

Ruime meerderheid
De Boer heeft bij het advies voor de coalities rekening gehouden met de flinke winst van het GBK en GL en het verlies van het CDA. Hij ziet daarom het meest in een coalitie met de ChristenUnie, GBK en GroenLinks. Hij denkt dat deze coalitie het best aangevuld kan worden met het CDA. Deze partij heeft weliswaar flink verloren, maar is nog altijd de derde partij in grootte.” Volgens de Boer wordt hiermee recht gedaan aan de diversiteit in de samenleving en wordt een coalitie gesmeed met een ruime meerderheid van 19 zetels op de beschikbare 31. Samen hebben de partijen 60 procent van het uitgebrachte aantal stemmen verenigd.

Het rapport van De Boer wordt dinsdag 10 april om 19.30 uur in een openbare vergadering besproken in de raadzaal van het stadhuis.

Artist impression Erfgenamenstraat
Informatiemoment nieuwbouwappartementen Erfgenamenstraat Algemeen Ingezonden 10 uur geleden
De roze entree in de dependance van SMK waarna men zich herboren voelt
Vrouwenkracht geëtaleerd via het moederschap bij Stedelijk Museum Kampen Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Column Ondernemen in Kampen: Worden we binnenkort allemaal honderd? Algemeen 15 uur geleden