De Lutherse Kerk een goed voorbeeld van classicisme in Kampen.
De Lutherse Kerk een goed voorbeeld van classicisme in Kampen. Nick de Vries.

Lezing en stadswandeling over classicisme

Algemeen

KAMPEN - Zaterdag 28 april start de Nationale Romeinen Week. CultuurZIEN haakt aan met een lezing en stadswandeling over Klassicisme in Kampen.

Tussen 14.00 en 15.00 uur geeft Carin Koopman op die dag een lezing in huis 't Brieschend Peerd, Buitennieuwstraat 17. Na een korte pauze start daar om 15.30 uur een stadswandeling.

Het navolgen van de bouwstijl van de Grieken en Romeinen ontstond in het 15e eeuwse Italië. In de 16e eeuw vond het neo-classicisme geleidelijk zijn weg naar het noorden van Europa. Juist de Nederlanden speelden bij het verspreiden van de kennis over het classicisme een belangrijke rol, met Vlaanderen als scharnierpunt. Door intensieve contacten tussen Kampen en Vlaanderen werd het classicisme al in de 16e eeuw in Kampen toegepast. De stadswandeling brengt de deelnemers langs bekende en minder bekende voorbeelden van classicisme in Kampen.

Programma: 14.00 - 15.00 uur: lezing ‘de weg van het classicisme naar Kampen', locatie lezing: huis 't Brieschend Peerd, Buitennieuwstraat 17, kosten 7, 50 euro per persoon. 15.30 - 17.00 uur: stadswandeling ‘classicisme in Kampen', startpunt huis 't Brieschend Peerd Buitennieuwstraat 17, kosten 7, 50 euro per persoon.

Kosten lezing en stadswandeling samen 15 euro (incl. koffie/thee). Aanmelden voor deelname aan lezing en stadswandeling kan tot 27 april via kunst@cultuurzien.nl of bel met (038)331 10 24. Aanmelden voor of alleen de lezing of alleen de stadswandeling kan ook.