Afbeelding
Nick de Vries.

Hanjo IJkhout: ‘Het stadspark is een monument dat er niet bij mag bungelen’

· leestijd 3 minuten Algemeen

(door Nick de Vries)

KAMPEN - “Kampen is zuinig op haar gemetselde monumenten. Ik zou willen dat er net zoveel aandacht is voor haar grootste groene monument”, zegt Hanjo IJkhout van kinderboerderij Cantecleer. Hij is nauw betrokken bij de hervormingen van het Kamper Stadspark en wil de raadsleden op het hart drukken om de monumentale waarde van het park te respecteren. Met het opnieuw uitbrengen van het boekje Stadspark Kampen probeert hij deze waarde breed onder de aandacht te brengen.

De Nieuwe Toren geef je niet zomaar een ander kleurtje. De Bovenkerk geen modern dakterras. Monumenten koester je en houdt je het liefst in de oorspronkelijke staat. Dat lijkt logisch, maar volgens Hanjo is niet iedereen daar wat betreft één van de, volgens hem, grootste monumenten van onze stad van doordrongen.

Het stadspark is in 1863 ontworpen door stadsarchitect Johan David Zocher jr en moet wat Hanjo betreft daarom zeker als monument gezien worden. ‘Want waarom kunnen alleen stenen een monument zijn?’ Het park is ontworpen in de Engelse stijl en wat Hanjo betreft moet iedere moderne aanpassing recht doen aan de oorspronkelijke visie.

Engelse landschapsstijl

De Engelse landschapsstijl toont een schijnbaar natuurlijk landschap, maar dan geïdealiseerd, met glooiende heuvels, kronkelende paden, serene waterpartijen en verrassende gezichtspunten. Soms lijkt het of de natuur de vrije loop gekregen heeft, maar in feite is ieder deel van het Kamper stadspark aan de tekentafel ontworpen. Zelfs de gedeeltes aan de achterkant bij de Europa-Allee, die de indruk wekken van een wat overwoekerd bos.

Hanjo over deze locatie: “Ik heb iemand uit de politiek horen zeggen dat daar wat gekapt zou moeten worden, omdat het te onveilig aanvoelt, maar dat is nou juist één van die karakteristieke plekken van de Engelse Stijl. Het biedt prachtige kijkjes over de watertjes. Die decors zouden zo van een romantisch schilderij geplukt kunnen zijn. Je waant je niet in de stad, maar echt in een andere wereld.”

Weinig oog voor park

Dat wil overigens niet zeggen dat Hanjo vindt de natuur in het stadspark maar volledig zijn gang moet kunnen gaan. “Juist niet, de gemeente heeft vind ik zelfs wat te weinig oog voor het park. In de Engelse Stijl is ook het ogenschijnlijk spontane gepland. Bomen die ziek zijn moeten worden verwijderd. Bomen die overwoekeren moeten gesnoeid worden en als ze omvallen verdienen ze aandacht.” Hanjo wijst naar een boom achter het nieuwe zwembad. “Deze hangt al tijden zo tegen de andere aan. Daar gebeurt niets aan, maar ja, bij wie meld je zoiets.”

Directeur Stadspark

Hanjo denkt dat de gemeente voor dit soort zaken een directeur van het stadspark aan zou moeten nemen. “Het stadspark is nu eigenlijk niemands domein. Het bungelt er een beetje bij. Er zou één persoon moeten zijn die doordrongen is van de waarde van het park, die het monument als zodanig respecteert, die verantwoordelijkheid draagt en die als aanspreekpunt van het park gaat fungeren. Dat moet ook een persoon zijn die er voor langere tijd zit. Niet een bestuurder die er slechts vier jaar zit, waarna iemand weer nieuw beleid kan vormen.”

Achtertuin stedelingen

Hanjo denkt dat dit met name van belang is nu stadsparken een steeds grotere rol in gaan nemen in de almaar drukker wordende verstedelijkte gebieden van ons land. In feite is het park, net als vlak na de aanleg in de negentiende eeuw, de achtertuin van de stedelingen. Het is voor hem dus ook van groot belang dat het park gerespecteerd wordt en de functie als een levende plek blijft behouden. Een groot evenemententerrein waar ‘het dagelijkse ritme van het park verstoord wordt’, past daar daar volgens hem niet in. Een voedselbos, waar hij al tijden voor pleit, juist weer heel goed. Vooral ook omdat die perfect ingepast kan worden in de Engelse stijl. “Ik hoop dat de raad, als zij besluiten neemt over de herindeling, in ieder geval het authentieke en de esthetische lijnen van het park respecteert.”

Boekje Stadspark Kampen

In 2011 verscheen voor het eerst het boekje Stadspark Kampen. Een boekje waarin de geschiedenis van het park uit de doeken wordt gedaan en waarin een wandelroute langs de bomen uit het park staat beschreven. Destijds bracht Hanjo het samen met de stichting Natuurspeelplaats uit om de historische waarde van het park onder de aandacht te brengen en met de belangrijke beslissing van de raad op komst, vond hij het een goed moment om het boekje weer uit te brengen.

Het boekje is te verkrijgen op de kinderboerderij bij Hanjo IJkhout. Geïnteresseerden kunnen hem aanspreken op de kinderboerderij.