Afbeelding

Loopbaanoriëntatie-avond voor volwassenen bij Deltion College

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - De arbeidsmarkt voor mbo-beroepen is flink in beweging. Uit cijfers van het UWV blijkt dat de huidige krapte zich sinds 2008 niet heeft voorgedaan. Voor 2019 wordt er een verdere banengroei voorspeld. De grootste instroomvraag ligt bij typische mbo-beroepen. Volwassenen die interesse hebben om zich om te scholen naar een mbo kansberoep kunnen zich laten informeren op de informatieavond van 25 juni bij het Deltion College.

Mensen meteen diploma verzorgende IG, verpleegkundige, vrachtwagenchauffeur, elektro - of installatietechniek zullen weinig moeite hebben om op gesprek te komen bij werkgevers. De groei in de horecabranche blijkt uit de grote vraag naar opgeleide koks. Om snel te voorzien in de grote vraag maakte Deltion onlangs bekend te starten met trajecten die in acht maanden tijd resulteren in een branche-erkend koksdiploma.

Groeisectoren

De zorgsector is de banenmotor van de regio Zwolle. Door de vergijzing van cliënten- en werknemersbestand is er een oplopend tekort aan zorgprofessionals met een mbo-diploma. "We merken dit direct aan de toename van het aantal volwassen studenten die instromen met een leer-werktraject", aldus Anne Hulzebosch, directeur studentenzaken bij Deltion. Andere sectoren die garant staan voor banengroei zijn de bouw- en energiesector. In 2050 moet de gebouwde omgeving in Nederland energieneutraal zijn. Om dat te bereiken in de regio Zwolle zullen jaarlijks 8100 woningen en 450 gebouwen moeten worden aangepast. Werkgever Enexis is op 25 juni aanwezig om te vertellen over loopbaanmogelijkheden binnen de energietransitie.

Verschuivingen in de financiële dienstverlening

Niet alle mbo-beroepen profiteren van de banengroei. Binnen de financiële dienstverlening zijn er verschuivingen als gevolg van de automatisering. Voor medewerkers die geen passende functie binnen dezelfde sector kunnen vinden, kan omscholing via een brancheopleiding of bbl-opleiding dan een oplossing zijn. "Klantgerichte werknemers zijn bijvoorbeeld erg welkom in de retail of in de optiekbranche. Een diploma opticien of audicien kan al binnen 2 jaar worden behaald", aldus Hulzebosch.

Volwassenen die meer willen weten over kansrijke mbo-beroepen en passende scholingstrajecten zijn op 25 juni tussen 18.00 en 20.30 uur welkom bij het Deltion College in Zwolle. Bezoekers kunnen workshops bijwonen en in gesprek met vakdocenten, werkgevers en loopbaanadviseurs.

Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 6 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Verblijf Oekraïners in samenleving komt in nieuwe fase Algemeen 18 uur geleden
Broederkerk
Regiobijeenkomst van stichting 'Kom over en help' Algemeen 19 uur geleden
Wethouder Richard Boddeus neemt de handtekeningen in ontvangst
Actiegroep Muziekpad bestendigt protest met honderden handtekeningen Algemeen 27 mrt, 23:23
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57