Afbeelding
Eenzame scholier op Almere College (foto: Maarten van Gemert)

Almere College organiseerde na Pieter Zandt ook zomerschool

· leestijd 3 minuten Algemeen

(door Maarten van Gemert)
KAMPEN - Vorige week zijn de scholen weer begonnen, zoals menig spandoek boven de weg aankondigt. Voor een klein groepje Kamper leerlingen heeft de zomervakantie iets korter geduurd. Zij bleven nog ruim een week in de boeken zitten terwijl hun klasgenoten de school niet meer van binnen zagen. Met een pittige studieweek konden ze nog net overgaan of hun basis verstevigen. In Kampen werd de zomerschool op het Almere College georganiseerd en op de Pieter Zandt scholengemeenschap. Dankzij een subsidie die de VO-raad in 2014 in het leven riep.

Almere College
De dependance van het Almere College aan de Marinus Postlaan organiseerde afgelopen schooljaar voor het eerst een zomerschool. Zoals ook een lenteschool in de meivakantie. Hoewel half juli praktisch gezien de vakantie begon voor de leerlingen, toog een twintigtal de week erop nog van maandag tot en met vrijdag van negen tot drie naar school. De zomerschool is een intensieve studieweek om op het nippertje nog over te gaan. Bij voldoende resultaat van de afsluitende toets. In kleine groepjes werd er nog flink geblokt op één of twee (struikel)vakken. Deelname was in principe vrijwillig, te meer voor de enkeling die meedeed om de basis te versterken. Onder hen waren Sanne en Inge Haveman, die strikt genomen al over waren. Om echter de stof er goed in te hebben voor het volgend jaar, volgden de dochters van Manfred Haveman de zomerschool voor twee vakken. Manfred Haveman zit voor de PvdA in de gemeenteraad en is erg enthousiast over het initiatief. Als politicus kon hij het niet na laten om aandacht te vragen voor de aansluiting van lager op voortgezet onderwijs. Hierop reageerde op het Almere College afdelingsleider Jan-Willem Wolke optimistisch: ”Er zijn de laatste jaren goede stappen gezet in de contacten en de overdracht met de basisscholen als ook duidelijke terugkoppeling op de basisschooladviezen.” Maandag 23 juli, de eerste officiële vakantiedag voor regio Noord, volgde ’s morgens de toets en ’s middags de certificaatuitreiking. Iedereen bleek het gehaald te hebben! Manfred Haveman was trots op zijn dochters.


Sanne (met Sullie) kan definitief zes weken de boeken inpakken (foto: Maarten van Gemert)


Pieter Zandt scholengemeenschap
Aan het begin van de Kamperstraatweg organiseerde de Pieter Zandt voor het vierde achtereenvolgende jaar een zomerschool. Zij stapten meteen in op de regeling die de VO-raad in het leven riep na het tweede proefjaar me zomerscholen in 2014. De organisatie week iets af van het Almere College. Op de Pieter Zandt volgden 29 leerlingen van donderdag tot woensdag van negen tot half vier een zomerschool. De schoolleiding bepaalden welke vakken ze moesten (mochten) volgen en de docenten bepaalden de stof en toets. De begeleiders bestonden uit oud-leerlingen VWO van de Pieter Zandt met onderwijskundige bevoegdheid. Voor hen is het ook een interessante week en een leuke bijverdienste. Sommigen studeren zelf nog, bijvoorbeeld het vak waarin ze de zomerschooldeelnemers begeleidden. Voor oud-leerlingen is gekozen omdat die bekend zijn met de identiteit van de school. ”Je weet wat je in huis haalt”, zo drukt teamleider Ad Brand het uit. Hij schetst het dilemma om geen lenteschool te organiseren, hetgeen de Pieter Zandt vier jaar geleden besloot. Enerzijds kun je het pad nog effenen voor de laatste maanden maar anderzijds ontneem je leerlingen de pauze van de meivakantie. Bovendien is het lastiger om dan begeleiders te rekruteren en is het lastig om te oordelen of het nodig is. Vorig jaar waren 2 van de 16 deelnemende leerlingen gezakt en dit jaar zijn tenminste 28 van de 29 geslaagd. Zij krijgen geen certificaat maar eenvoudigweg hun rapport. Doch wel met hogere cijfers en de mededeling dat ze toch over zijn!


Pieter Zandt scholengemeenschap locatie Kampen (foto: Maarten van Gemert)

VO-raad
De Raad voor het Voortgezet Onderwijs behartigt de belangen van aangesloten scholen. Zij noemt de zomerscholen ”het realiseren van interventies tegen zittenblijven”, passend bij de ambitie die is vastgelegd in het Sectorakkoord 2014-2017. Het ministerie van OCW stelde in 2017 8,6 miljoen Euro beschikbaar voor subsidie. In 2017 is 88% van de deelnemende leerlingen alsnog overgegaan. In totaal werden er in het hele land 155 lente- en 112 zomerscholen georganiseerd voor bijna 17.000 leerlingen. Dit jaar zijn er 244 aanvragen gehonoreerd en staat de teller op 195 lente- en 82 zomerscholen voor in totaal 18.303 studiebollen. Het Almere College kan haar proef volgend jaar evalueren als blijkt of de leerlingen hun basis verstevigd hebben. Op het Pieter Zandt hebben ze daar goede ervaringen mee. De subsidie is uitsluitend bedoeld om leerlingen het laatste zetje te geven voor overgaan en niet voor ’bijspijkerklassen’. Brand vindt dat ”sneu” voor de leerlingen van wie het duidelijk is dat ze het toch moeilijk zullen krijgen het jaar erop. Daarom draagt de Pieter Zandt, evenals het Almere College bevestigt Wolke, de kosten voor de paar echt ’vrijwillige’ deelnemers. Het was voor alle deelnemende leerlingen een intensieve week, vertelden leerlingen en ouders op beide scholen, waarbij een enkeling zelfs haar vakantieplannen moest afzeggen. Die ene week waarin vriendinnen al aan Kamper en Urker strandjes liggen, weegt echter niet op tegen een geheel schooljaar moeten overdoen.

Centrale hal Almere College MP Kampen (foto: Maarten van Gemert)

Afbeelding
Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 10 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Verblijf Oekraïners in samenleving komt in nieuwe fase Algemeen 22 uur geleden
Broederkerk
Regiobijeenkomst van stichting 'Kom over en help' Algemeen 23 uur geleden
Wethouder Richard Boddeus neemt de handtekeningen in ontvangst
Actiegroep Muziekpad bestendigt protest met honderden handtekeningen Algemeen 27 mrt, 23:23
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57