Afbeelding
Bijstandsfraude.

Gemeente spoort echtpaar op dat voor 42.000 euro bijstand fraudeerde

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - De gemeente Kampen wil actiever op zoek naar bijstandsfraudeurs. Wethouder Jan Peter van der Sluis heeft geconstateerd dat Kampen in vergelijking met gemeentes van dezelfde grootte minder fraudeurs pakt en vermoedt dat een actiever beleid meer resultaat oplevert. Onlangs spoorde de sociale recherche hierdoor een echtpaar op dat samenwoonde zonder dit op te geven, zij hadden 42.000 euro gefraudeerd.

Van der Sluis zegt geen schatting te kunnen geven van het aantal fraudezaken dat niet aan het licht komt. Ook op basis van landelijke bekende cijfers is dit niet te doen. Succes van de extra inzet meet hij af aan het aantal zaken dat in onderzoek genomen wordt. In vergelijkbare gemeentes zijn dat er doorgaans een stuk of 8 in Kampen waren dat er vorig jaar slechts 2. Dat aantal moet flink omhoog.


Dit jaar heeft de gemeente al meerdere gevallen opgespoord. Van vier mensen is de uitkering stopgezet, zij hadden hun woonsituatie bewust niet aan de gemeente doorgegeven of inkomsten verzwegen. Zowel het geld van deze personen als het samenwonende echtpaar wordt teruggevorderd.

De gemeente heeft ook zeven aanvragen voor een uitkering niet in behandeling genomen, omdat na onderzoek bleek at de aanvragers onjuiste gegevens hadden verstrekt.

Volgens de wethouder wil de gemeente fraude keihard aanpakken. De sociale recherche is meer zaken op het spoor en blijft intensief controleren. "Een uitkering is bedoeld voor inwoners die tijdelijk een financiele steun in de rug nodig hebben. Mensen die daarvan misbruik willen maken, zullen we met alle middelen opsoren en aanpakken."

Het aantal handhavers in Kampen is onlangs uitgebreid en de samenwerking met de regionale sociale recherche in Zwolle is intensiever. De rechercheurs van Zwolle en de handhavers van Kampen lopen met elkaar mee en delen informatie en tips met elkaar.