Afbeelding

Raad van State kijkt naar schadeclaim windmolens Kampen

· leestijd 1 minuut Algemeen

DEN HAAG – De Raad van State mag gaan beoordelen of het Waterschap Drents Overijsselse Delta verantwoordelijk is voor de vertragingsschade bij de bouw van twee windturbines aan de Genuakade en de Haatlandhaven. Exploitant Windkr-Acht claimt een schade van bijna een miljoen euro.

De bouw van twee windturbines werd onder druk van het Waterschap door de exploitant stilgelegd, omdat Windkr-Acht niet beschikte over een watervergunning voor het bouwen dichtbij de kade. De advocaat van het bedrijf stelt dat die vergunning ook niet was vereist. Onder tijdsdruk werd uiteindelijk wel een vergunning aangevraagd. Maar volgens de exploitant gold op dat moment ook geen vergunningplicht.

Voor de Raad van State is het nu de vraag of er wel of geen vergunningplicht gold. Krijgt het Waterschap gelijk, dan speelt Windkr-Acht de claim door naar zijn adviseur Grontmij. Die had de exploitant namelijk verteld dat er geen watervergunning nodig was voor de bouw.

Volgens het Waterschap gold er altijd al een vergunningplicht. Zijn woordvoerder verwijt Windkr-Acht dat het zijn werk niet goed heeft voorbereid. “Men is gewoon gaan bouwen, zonder overleg over de vraag of een vergunning nodig was.” Volgens de woordvoerder valt het Waterschap niets te verwijten. De schade is gewoon eigen schuld van de exploitant. Windkr-Acht moet maar met een claim tegen Grontmij procederen bij de civiele rechter.

De windmolens draaien nu met een watervergunning. Al veel eerder werd ook een omgevingsvergunning en een natuurvergunning voor het project verleend.

De Raad van State doet over zes weken uitspraak.