Afbeelding

‘Grootste korenfestival van Nederland’ strijkt neer in Kampen met negentig zangformaties

· leestijd 3 minuten Algemeen

KAMPEN – In navolging van de eerste editie in 2017 wordt dit jaar op zaterdag 18 mei een groot korenfestival gehouden in de Kamper binnenstad. Organisator Koninklijke Christelijke Zangersbond (KCZB) neemt deze keer in haar kielzog geen twintig maar negentig koren mee. Ze komen uit Nederland en zelfs uit Duitsland. De zangers en zangeressen zullen in tien kerken en op twee buitenpodia te zien zijn.

Bestuurslid Rick Mulder van de KCZB (penningmeester en pr) spreekt vol vuur over het evenement. Bij zijn weten is dit straks het grootste korenfestival dat in Nederland wordt gehouden. “Daarnaast kenmerkt het evenement zich door een grote verscheidenheid aan genres. Naast traditionele mannen- en vrouwenkoren kan je denken aan gospel, popkoren die moderne liederen zingen, shantykoren, licht klassiek en ga zo maar door.”

‘Veel bezoekers’

Een uniek evenement dus. Mulder verwacht dat alleen de koren zelf al 3.500 mensen zangers meenemen en dan nog de supporters van de koren niet meegerekend naar de stad. Daar komt het publiek uit Kampen en omgeving dus nog bij. De koren treden op in clusters van drie en doen elk maximaal twee optredens die dag. Doordat ze afwisselend optreden, is er voor de koorleden voldoende gelegenheid om van de ene naar de andere locatie te lopen. Voor bezoekers heeft het als voordeel dat variatie is gegarandeerd. “Als je van koormuziek houdt, moet je sowieso komen”, meent Mulder.

Twee jaar geleden, eveneens in mei, werd het festival onder de paraplu van de KCZB voor het eerst gehouden in de Hanzestad. Toen met twintig koren sterk. Eveneens een mooi aantal, maar het potentieel is dus een stuk groter. Mulder: “De eerste keer hebben we veel moeten improviseren. We hadden met ons festival net de overstap gemaakt van Bunschoten-Spakenburg naar Kampen.”

Kerken op loopafstand

De keuze voor Kampen is mede ingegeven doordat de stad een flink aantal historische kerken rijk is, die zich bovendien ook nog eens op relatief korte afstand van elkaar bevinden. “Het is belangrijk dat de koorleden snel van de ene naar de andere locatie kunnen lopen en tijd hebben voor een kop koffie of om iets te eten”, benadrukt Mulder.

Daarnaast valt Kampen erg in de smaak volgens de koorman. “De reacties op de eerste keer in Kampen waren erg positief. Dit korenfestival in mei is voor velen tevens een afsluiting van het koorseizoen. De mensen zien het ook echt als een uitje. Als je hier dan toch bent, wil je wat van de stad zien ook.”

Promotie voor de stad

Omgekeerd denkt Mulder dat het event een mooie kans is voor Kampen zelf. “Het lijkt mij althans een mooi stukje promotie voor de stad als er koren uit alle delen van het land komen. En dus zelfs een paar uit Duitsland.” De uitnodiging aan de Duitse koren is meer dan zomaar een uitwisseling. De bedoeling is dat er volgend jaar een soortgelijk korenfestival wordt gehouden in de bekende Duitse stad Münster. Dan zullen de Nederlandse koren te gast zijn. “Een jaar later komen we dan weer terug in Kampen”, vertelt Mulder.

Dat wil zeggen als de organisatie weer rond komt. De sprong van twintig naar negentig koren is natuurlijk fantastisch. Tegelijkertijd komt er qua organisatie en financiën opeens heel wat meer op je af. Mulder is nog bezig met subsidieaanvragen om het festival kostendekkend te krijgen.

Het evenement is het hoe dan ook waard meent Mulder. “Het is een algemeen bekend gegeven dat veel traditionele koren het moeilijk hebben. Ze hebben hun ledenaantallen in veel gevallen sterk zien teruglopen. Aan de andere kant zie je dat kleinere zangformaties in andere genres, zoals bijvoorbeeld gospel en pop, in opkomst zijn. Dit festival biedt een podium aan verschillende soorten koren en laat zien hoe mooi het is om samen te zingen.”

Missie

Want dat laatste is toch wel een beetje een missie bekent Mulder. “Dat is uiteraard wel wat we willen uitdragen. Zingen is een heel fijne bezigheid. Het is tevens heel sociaal als je het samen doet.” Mulder spreekt zelfs van ‘een sociaal gebeuren in een minder sociaal wordende samenleving’. De meeste mensen gunnen zich minder tijd dan vroeger en de sociale media verdienen volgens Mulder niet altijd die naam als het persoonlijk contact in de weg staat. Zang en muziek daarentegen brengt samen en verbindt.

“Het mooie is bovendien dat er binnen een koor weinig ruzie wordt gemaakt. Niet eventuele meningsverschillen maar de zang staat centraal.”

KCZB

Zelf zingt Mulder al jarenlang. Daarnaast zet hij zich - met veel plezier, dat moet gezegd - vol overgave in voor de KCZB. “Wij zijn de grootste bond van koren en bij ons kan in principe ieder koor lid worden.” De KCZB maakt zich als belangenbehartiger op tal van terreinen sterk voor koren. Je kunt denken aan alledaagse zaken als opname in de concertagenda, maar ook dus dingen als deelname aan festivals, advisering bij praktische zaken voor koren en dirigenten, korting op de muziekbibliotheek en ga zo maar door. Meer informatie over de KCZB is te vinden op www.kczb.nl.