Afbeelding
Samen met de brandweerlieden wordt het brandweerlied gezongen (foto: Maarten van Gemert)

Persoonlijk brandweerboek voor leerlingen in Grafhorst

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Maarten van Gemert)
Leerlingen in groep 3 en 4 van de basisschool in Grafhorst verwelkomden afgelopen vrijdag bijzonder bezoek. Samen met Brandweer IJsselmuiden kwam een Amsterdamse delegatie ”ieder kind een eigen boek” uitreiken. Onder die naam bevordert een stichting, die haar oorsprong kent in Amsterdam Zuidoost, lezen en taalvaardigheid. De kinderen kwamen ogen en oren tekort.

Spannend

In vol ornaat kwamen Simon Doorn, Gert Rozendaal en Debora Bastiaannet de klas binnen van School met de Bijbel ’het Visnet’. De vrijwilligers van Brandweer IJsselmuiden kwamen boeken uitdelen die al even spannend en educatief zijn als hun komst was. Namens stichting ’Ieder Kind een eigen Boek’ brachten Eniet Castillion, Daniel Kanis, Lesly Reiziger en Eva Katona een grote stapel boeken mee.

Eerst werd het brandweerlied gezongen dat bij het boek hoort. Vervolgens introduceerde Katona de stichting en haar doelen waarna Reiziger met de leeshulpen uit de klas enkele stukken uit het boek voorlas als voorproefje. Tenslotte stelden de kinderen vragen aan de brandweerlieden die daarna de boeken uitdeelden. In koor bedankten de leerlingen voor alles. Op de vraag of ze de brandweerauto buiten wilden zien, klonk een instemmend gejuich.

Brandweerboek
Stichting ’Ieder Kind een eigen Boek’ is elf jaar geleden opgericht door Gé Ruijfrok die de leesachterstand in haar wijk wilde aanpakken. Inmiddels is het initiatief uitgewaaierd over Nederland. Tot in Amersfoort en Heerlen (Limburg) nodigen scholen de stichting uit. Ruijfrok kreeg in 2011 een koninklijke onderscheiding. Ministers en burgemeesters zijn lovend over de stichting die de vaak onderschatte taalachterstand aansprekend te lijf gaat.

Brand is één van de vijf thema’s en wordt bij voorkeur door de brandweer uitgedeeld zoals in Grafhorst. De politie wordt gevraagd voor de boeken over politie of veiligheid vergelijkbaar met reinigingsmedewerkers of GGD voor de boeken over milieu en gezondheid. De boeken worden op naam van de leerling gesteld plus die van twee vriendjes of vriendinnetjes waarmee het een echt eigen boek wordt.


Daniel, Lesly en Debora luisteren naar de inleiding van Eva (foto: Maarten van Gemert)

Zelfbewustzijn
Naast lezen en brandpreventie wordt in één moeite door het zelfbewustzijn van kinderen vergroot. Eva Katona, rechterhand van stichtingsvoorzitter Gé Ruijfrok, vertelde hoe trots kinderen soms zijn met een verhaal waarin ze zelf de hoofdrol spelen. Lesly Reiziger, een Surinaamse Amsterdammer met een vlecht tot zijn onderrug en in het dagelijks leven HBO-docent, heeft ook al eens in Suriname projecten opgezet voor ’Ieder Kind een eigen Boek’.

Geïnteresseerde wijkverenigingen en scholen kunnen zich aanmelden of meer informatie verkrijgen via www.iederkindeeneigenboek.nl. In Grafhorst viel het boek in de smaak. Het werd grif opengeslagen voor en na bezichtiging van de brandweerauto. De Amsterdamse delegatie verliet SmdB ’het Visnet’ met achterlating van een klaslokaal waar stilte heerste. Iedereen was verdiept in zijn of haar eigen boek.

Natuurlijk moest tot slot de brandweerauto bekeken worden (foto: Maarten van Gemert)