Afbeelding

OM wil verlenging tbs voor moordenaar Pieck

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Het Openbaar Ministerie wil dat de tbs-maatregel voor de moordenaar van Maartje Pieck met een jaar wordt verlengd. Dat zei de officier van justitie dinsdag in de rechtbank in Zwolle. Deskundigen menen echter dat Jan H. uitbehandeld is.

In 2000 werd de 15-jarige Maartje Pieck in Kampen vermoord. Ze bezorgde aan de Veenmos folders tot ze door H. werd overmeesterd. In zijn woning werd ze verkracht en gedood, waarna hij haar lichaam dumpte in het Roggebotsebos. H. kreeg in 2001 door het gerechtshof 15 jaar cel en tbs met dwangverpleging opgelegd. Aan die verpleging kwam vorig jaar al een einde.

Het gaat goed met hem, zei hij de rechters. Hij slaapt echter uit veiligheidsoverwegingen niet alle nachten thuis bij zijn vrouw. Dat is omdat eerder via social media dat adres is uitgelekt, zo vertelde hij. Deskundigen raadden de rechters aan de tbs-maatregel te beëindigen. De behandeling is klaar, zo staat in een rapport. “Ik zie dat als bijzonder vreugdevol”, zei H. Het OM ziet het anders. Voordat de tbs helemaal van tafel gaat, moet de maatregel eerst een jaar lang voorwaardelijk beëindigd zijn. Dat voorwaardelijk einde, waarbij de dwangverpleging stopte, ging pas in april vorig jaar in. Advocaat Wim Anker staat H. al sinds het arrest in 2001 bij.

Hij meent dat de rechtbank pragmatisch met de wet om moet gaan. Hij ziet wel degelijk een mogelijkheid om de tbs-maatregel definitief te beëindigen. Er is geen enkel gevaar meer voor herhaling, “dus kan de tbs niet verlengd worden.”

Vonnis op 5 maart.