Afbeelding

Tbs moordenaar Pieck ten einde

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – De tbs-maatregel voor de moordenaar van Maartje Pieck uit Kampen komt ten einde. Dat vonniste de rechtbank in Zwolle dinsdag. Het OM had nog om verlenging van de maatregel met een jaar gevraagd.

De nu 56-jarige Jan H. vermoordde in 2000 de 15-jarige Maartje Pieck. Ze bezorgde folders in de Veenmos in Kampen waar H. woonde, toen ze door hem werd overmeesterd. In zijn woning werd ze verkracht en gedood, waarna hij haar lichaam dumpte in het Roggebotsebos. H., die de moord wel maar de verkrachting destijds niet bekende, kreeg door het gerechtshof een celstraf van 15 jaar en tbs met dwangverpleging opgelegd. Aan die verpleging kwam vorig jaar onder voorwaarden al een einde.

Het OM had verlenging van de maatregel met een jaar gevraagd. Volgens de officier van justitie verbiedt de wet dat de tbs nu al ten einde komt. Voorafgaand aan zo’n einde moet er eerst een voorwaardelijk einde van een jaar lopen. En dat jaar was nog niet helemaal afgelopen. Die regel gaat hier niet op, aldus de rechtbank. De voorzitter realiseerde dat dit een uitspraak is waar de nabestaanden al jaren voor vreesden. De deskundigen zijn echter unaniem dat met een behandeling geen doel meer te behalen valt. “Daarom is het tijd dat de betrokkene terug kan keren in de maatschappij.”

De maatregel eindigt op 8 maart. Die datum komt overeen met de datum waarop ooit de tbs-maatregel inging. H. was niet aanwezig om het vonnis aan te horen.