Afbeelding

Bovenstemgroep IJsselmuiden en Salem zingen in Dorpskerk

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Niek Teune)

IJSSELMUIDEN –Bovenstemgroep IJsselmuiden en Christelijk Mannen Ensemble Salem, dat onder leiding staat van dirigent Herman Kamp, op zaterdag 18 mei een zangavond te geven in de Dorpskerk. Dominee J. den Boer uit Grafhorst zal op deze avond een meditatie verzorgen, waar Henk Frank Strijkert de samenzang zal begeleiden op het orgel. De uitvoering die om 19.30 uur begint, is vrij toegankelijk. Wel wordt er gecollecteerd voor zendingswerk wereldwijd.

Voor Bovenstemgroep IJsselmuiden is het de derde keer dat ze een uitvoering geven in de Dorpskerk. Volgens Henk Frank Strijkert is dat geen toeval. “Het is de insteek van de groep dat we traditioneel onze laatste zangavond in IJsselmuiden blijven houden, in het bijzijn van een plaatselijke predikant.’’ Na deze zangavond zit het seizoen erop voor de plusminus veertig zangers van de Bovenstemgroep. ‘’Onze repetities starten weer in september, maar in augustus hebben wij alweer onze eerste uitvoering in Doornspijk’’, aldus Strijkert.

Het is voor de Bovenstemgroep de eerste keer dat ze samenwerken met Christelijk Mannen Ensemble Salem. Voorheen verzorgde men zelfstandig een psalmzangavond met bovenstem. “Het mannenensemble vroeg mij of we samen iets konden organiseren. Deze datum stond al een tijd vast. Het kwam allemaal erg mooi uit”, zegt Strijkert.

Jan Kanis, een van de tien zangers van Salem, is enthousiast over de samenwerking met Bovenstemgroep IJsselmuiden. “Qua repertoire zijn er overeenkomsten. Wij willen allebei verantwoordelijke teksten zingen, teksten met inhoud. Als het goed bevalt, kunnen we in de toekomst zeker vaker uitvoeringen met de Bovenstemgroep doen.” Kanis kijkt uit naar de zangavond. “Wij verlenen graag medewerking aan concerten en uitvoeringen. In de regio zijn wij nog wel eens te beluisteren, maar in IJsselmuiden zelf zijn wij nog niet zo bekend. Maar mensen die ons gehoord hebben, zijn allemaal enthousiast.”

Ook Bovenstemgroep IJsselmuiden trekt steeds verder de regio in. “Wij zijn eerst zelf bezig geweest met onze eigen uitvoeringen, maar nu komen er verzoeken binnen uit bijvoorbeeld Doornspijk, Nunspeet en Urk. Wij staan op de kaart. Ik denk dat de inzet van de mensen beloond wordt”, zegt Strijkert. Hij denkt dat het vrijblijvende karakter mensen aanspreekt; de Bovenstemgroep kent geen lidmaatschap. Geïnteresseerden leveren een vrijwillige bijdrage. “Je gaat geen verplichting aan, daarom schuiven mensen soms liever hier aan dan bij een koor. Maar onze kern is heel fanatiek; ze zijn er altijd, de sfeer is gewoon hartstikke positief.”

Op de avond zal Bovenstemgroep IJsselmuiden bij de samenzang van een aantal psalmen de bovenstem verzorgen. Christelijk Mannen Ensemble Salem zal in drie blokjes zoveel mogelijk a capella hun repertoire ten gehore brengen. “Het is een mooi, samengesteld programma’’, zegt Kanis. “Wij zullen ons eerste blok beginnen met Siyahamba (Laat ons wandelen in het licht van God), dat in drie talen wordt gezongen. In het tweede blok komt De Vluchteling aan bod, waar ons lid Jan Schrijver de tekst voor heeft gemaakt. Het is een uniek lied.”

De zangavond begint op zaterdag 18 mei om 19.30 uur. De toegang is gratis. De twee cd’s van de Bovenstemgroep zijn na afloop voor een gereduceerd tarief van 12,50 euro verkrijgbaar.