Afbeelding
Nick de Vries

Vastgepropte zakken in ondergrondse afvalcontainers frustreren gebruikers

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Nick de Vries)

KAMPEN - Met een afvalzak naar de container. Klep open. Ja hoor, er zit weer een zak vastgepropt. Maar jouw pas opende de klep, dus die 1,74 euro wordt bij jou afgeschreven. Het is een situatie waar lezers van De Brug nog regelmatig mee te maken krijgen. Nog altijd krijgt de redactie klachten over de ondergrondse afvalcontainers waarvan de eersten al in 2016 geplaatst zijn. Helaas is aan dit specifieke probleem volgens de gemeente niets te doen. Het heeft simpelweg te maken met verkeerd gebruik door de persoon voor jou.

De Brug kaartte het probleem aan bij de gemeente nadat zij verschillende klachten kreeg en ook op Facebook enkele gesprekken hierover zag. De openingen van de containers worden soms zo volgepropt dat de zak vast blijft zitten. Bij de volgende opening zit hij nog steeds in de laadklep. Soms wordt hij ook volbeladen met lichte materialen als piepschuim. Deze zakken hoeven maar iets te klemmen en ze zijn al niet zwaar genoeg meer om naar beneden te vallen bij sluiting van de klep. Gebruikers geven vooral aan dat ze het vervelend vinden dat ze geen zicht hebben op de afschrijvingen die gedaan worden van hun afvalpas.

De gemeente laat weten dat het probleem bekend is, en dat zij denkt dat het, ondanks dat de bakken op de meeste plekken al jaren staan, toch vooral een kwestie van wennen is. "We krijgen hier vooral meldingen over in de periode direct na het plaatsen van de nieuwe ondergrondse containers en bij de containers in de binnenstad. In de binnenstad zijn de ondergrondse containers al lang in gebruik, maar er is veel verloop van bewoners. Daardoor is het op de juiste manier gebruiken nog niet bij iedereen doorgedrongen. Er kan 40 liter in de laadklep. Dit is toentertijd op verzoek van bewoners in de binnenstad gedaan. Dit betekent een vuilniszak van 60 liter voor tweederde vullen. Verklemmingen komen voor als er te veel afval in de opening wordt gepropt of als er afval in een zak wordt gedaan dat licht is en kan uitzetten zoals piepschuim."

De gemeente adviseert gebruikers om voor gebruik eerst de hendel van de container goed heen en weer te bewegen. Het komt vaak voor dat de vastgeklemde zak dan alsnog naar beneden valt. Dan pas de afvalpas aanbieden. Als dit niet helpt, of als iemand z'n pas al had aangeboden en dus opdraait voor de kosten van de vastzittende zak, dan kan er contact opgenomen worden met de gemeente via telefoonnummer 14038 of via mail info@kampen.nl. De gemeente zegt dat contact het beste telefonisch kan plaatsvinden, want dan kan meteen nagegaan worden of er meerdere handelingen kort achter elkaar zijn geweest.

Na het contact met de gemeente wordt de storting gecanceld. Maar gebruikers gaven bij De Brug aan het vervelend te vinden dat nergens na te gaan is of dit daadwerkelijk is gebeurd. Aan het einde van het jaar krijgt de gebruiker het aantal stortingen gefactureerd, deze zijn echter niet gespecificeerd. De gemeente zegt dat het zelf bijhouden van het aantal stortingen een optie is. "Wil iemand snel een bevestiging, dan kan een uitdraai uit het systeem gemaakt worden. De stortingen die zijn geannuleerd, staan daarin duidelijk aangegeven."