Afbeelding

Wespen: bestrijden hoeft lang niet altijd

Algemeen

KAMPEN - Wespennesten zitten meestal ergens hoog tegen een dak aan of in een boom, maar soms duiken ze ook op in struiken. Bij de gemeente kwam onlangs een melding binnen over een groot nest in de bosjes, vlakbij een fietspad en vlakbij een plek waar kinderen spelen.

De bezorgde melder wilde dat het nest bestreden zou worden. Maar de wespendeskundige van de gemeente besloot dit niet te doen want wespen zijn nuttige beestjes die bloemen bestuiven en vliegen en muggen opeten. Door simpelweg het nest te camoufleren met takjes van de struiken er om heen, voorkom je volgens de deskundige overlast. "Op deze manier kan het nest gewoon blijven bestaan, zonder gevaar voor kinderen of fietsers."

De gemeente Kampen werkt bij de aanpak van ongedierte, ook wel plaagdieren genoemd, zo veel mogelijk volgens een internationaal erkende methode, waarbij preventie, wering en diervriendelijkheid het uitgangspunt zijn. Het camoufleren van een wespennest in plaats van vernietigen, is hier een voorbeeld van. De gemeente Kampen behandelt wespennesten alleen met bestrijdingsmiddelen als ze overduidelijk tot een onveilige situatie leiden.

Wie toch last heeft van een nest kan contact opnemen met de gemeente via telefoonnummer 14038 of een melding doorgeven via www.kampen.nl/melding. De wespendeskundige van de gemeente geeft dan advies en kan het nest behandelen, op een veilige en milieuvriendelijke manier. Ga niet zelf proberen een nest weg te halen. De kans dat de wespen achter u aankomen is groot.