Links zit Kees-Jan van der Klooster en achter de microfoon staat Edwin de Wolf
Links zit Kees-Jan van der Klooster en achter de microfoon staat Edwin de Wolf Maarten van Gemert

Kamper Stripspektakel omarmt inclusieve samenleving

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Maarten van Gemert)
KAMPEN – Het 21e Kamper Stripspektakel liep afgelopen zaterdag 17 juli op rolletjes. Op wieltjes, beter gezegd. Op de grote en kleine wielen van de verzamelde rolstoelen. Het 21e Kamper Stripspektakel stond in het teken van inclusiviteit. Zowel in het echt als in het verschenen stripalbum over Sam & Sarah blijkt de minder valide medemens als held te kunnen figureren. En er helemaal bij te horen.

De opening van het Stripspektakel vond dit jaar plaats in de Stadskazerne. Daarmee werd de toon gezet voor toegankelijkheid. De Gouden Zaal, waar voorgaande jaren het stripfestival werd afgetrapt, is lastiger bereikbaar in een rolstoel. Ten tijde van de bouw van het monumentale pand waarin het Stedelijk Museum huist, kende men nog geen rolstoelen.
Paul Reichenbach, samen met zijn vrouw Anja Boom de drijvende krachten achter het Stripspektakel, gaf toe meer steken in het verleden te hebben laten vallen. In een uitgebreid interview met weekblad De Brug, vorige week, vertelde hij ”als je niemand kent in een rolstoel, dan denk je zelden na over de problemen waar je dan mee te maken krijgt.”
Die onopgemerkte beperkingen aan het Stripspektakel heeft hij nu dubbel en dwars goed gemaakt. Naast praktische zaken, zoals een aangepaste hoogte van de marktkramen, had hij samen met Kees-Jan van der Klooster drie gehandicapte topsporters uitgenodigd bij de opening.


Stripliefhebbers struinden langs de kraampjes met stripalbums (foto: Maarten van Gemert)

Rolstoelhelden
Van der Klooster was zelf één van de aanwezige topsporters met een handicap. Door een ongelukkige landing tijdens het snowboarden liep hij een dwarslaesie op en raakte vanaf zijn middel verlamd. Inspelend op zijn beperking ging hij over op (zittend) alpineskiën en wakeboarden. Hij veroverde meerdere medailles op meerdere Paralympische Winterspelen.
De pleitbezorger van inclusiviteit overhandigde het eerste exemplaar van ’Sam & Sarah – je kunt meer dan je denkt’ aan Dagmar Hinte. Deze rolstoelbasketbalster liep in haar puberteit hielspoor en dystrofie op waardoor ze uiteindelijk haar linkerbeen niet meer kon gebruiken. De derde aanwezige topsporter had helemaal geen linkerbeen meer.
Edwin de Wolf liep tijdens een militaire missie op een landmijn. Na een lange revalidatie, beet hij zich vast in wielrennen en verwierf daarmee bekendheid. De veteraan, die zelf weigert in een rolstoel plaats te nemen, wees de talrijke aanwezigen in de Stadskazerne op de Invictus Games die in mei volgend jaar worden gehouden in Den Haag. Eerst kon iedereen zelf zijn rolstoelvaardigheden uitproberen op het speciale parcours op het Van Heutszplein.

Striprolstoelhelden
In het speciaal voor het 21e Kamper Stripspektakel geschreven en getekende stripalbum figureren Sam & Sarah. Beide kinderen worden op school geplaagd met hun rolstoel. Nadat eerst Sarah aan Sam laat zien wat je allemaal zelf kunt met en in een rolstoel, tonen ze dat vervolgens hun klasgenoten. Van antihelden worden ze helden.
Alleen al de flitsende kaft laat dat zien. Daarop racen de rolstoelers tussen de skateboarders. In het door Arie van Vliet fraai geïllustreerde album komt naar voren wat Van der Klooster aangaf in zijn openingswoord: ”Je moet de rolstoel zien als een speelmaatje.” Reichenbach tekende samen met Van Vliet voor de tekst.
Buiten was het Stripspektakel intussen van start gegaan en struinden stripliefhebbers de kraampjes af. Paul Geerts en 83 andere striptekenaars waren present voor een praatje en een handtekening, evenals Ridder Dolf met zijn nieuwste album. Bertus Krabbe liep, volgens Geerts, rond als de ”enige echte Lambik”. Met het insluiten van inclusiviteit en het bereiken van de 21e jaargang, is het Kamper Stripspektakel volwassen geraakt.


Links Dagmar Hinte en op de achtergrond inclusie-ambtenaar Willem Scheffer (foto: Maarten van Gemert)