Afbeelding

Niet-ritmische psalmzangavond in Hasselt

Algemeen

HASSELT –Niet-ritmisch zingen of zingen op hele noten is een manier van zingen waarbij elke noot (lettergreep) even lang gezongen wordt. Deze manier van zingen wordt nog veel toegepast in bevindelijk gereformeerde kerkgenootschappen. Op 12 oktober wordt er in de Grote of Stephanuskerk in Hasselt een niet-ritmische psalmzangavond met bovenstem gehouden.

Het fenomeen bovenstem (tenoren zingen dan een tegenmelodie) is ongeveer anderhalve eeuw geleden ontstaan in de vissersplaatsen rond de toenmalige Zuiderzee. Destijds had nog niet elke kerk een orgel. Krachtige mannenstemmen ondersteunden door de bovenstem de gemeentezang. Vissers zongen ze op de boot en bij het biezen snijden deden de noeste werkers dat staande in het water.

De psalmzangavond begint om 19.30 uur. Medewerking komt van enkele leden van mannenkoor Harpe Davids en organist René van Wendel. Dominee Van Marle verzorgt de meditatie. Van de avond wordt een cd-opname gemaakt. De toegang is gratis. Er wordt gecollecteerd voor Bijbels onderwijs aan mindervalide- en weeskinderen door Stichting Stéphanos.