Afbeelding

Geluidsman kruipt in de huid van legendarische Mercury

· leestijd 3 minuten Cultuur

(door Nick de Vries)
KAMPEN - Die snor, het borsthaar. Ja, nu je het zegt... Wie goed naar geluidsman Ronnie Wolda kijkt, ziet het ook wel. Ergens in de verte huist Freddy Mercury. Van geluidsman tot flamboyante frontman van één van 's werelds grootste bands. Het lijkt een onoverbrugbaar grote stap, maar Wolda poogde het al drie keer eerder. Jaren geleden, en weliswaar als grap, maar de optredens werden beter en kregen haast legendarische status in kringen rond 't Ukien. De organisatie van Full Color wist hem, na lang praten, over te halen om nog één keer in de huid van zijn idool te kruipen.

"Ik heb meteen zangles genomen", zegt Wolda die het optreden in de Queen-tributeband, genaamd Kwien!, zeer serieus opvat. "Ik kan wel zingen, dat is het niet. Dat deed ik in mijn voormalige coverband Deep Cover ook steeds meer, maar ik heb nooit les gehad. Je komt er al snel achter dat je veel niet goed doet. Technisch valt er het nodige te verbeteren, maar ik ontdekte ook dat het qua stem eigenlijk helemaal niet zo verkeerd zit. Ik heb een groot bereik en een harde stem."

Hoewel Wolda zich bewust zegt te zijn van zijn zangtechnische beperkingen, beschikt hij toch ook over een opmerkelijk zelfvertrouwen. De stemacrobatiek van zijn grote voorbeeld stemt hem nederig, maar schrikt niet af. "Die eerste optredens waren zo vals als een kraai, maar ik ben in de loop der jaren steeds beter geworden. Nu kan ik de liedjes in ieder geval qua toonhoogte vrij behoorlijk zingen. Mercury is in de studio onnavolgbaar. Wat hij daar doet, is niet te evenaren. Ik denk echter dat ik praktisch alles wat hij live doet, qua hoogte aankan. Als je goed naar de opnames van optredens luistert, dan hoor je dat hij vaak lagere oplossingen kiest. Roger Tayler neemt dan de hoge stukken voor zijn rekening."

Wolda en zijn bandgenoten pakken niet alleen de muziek serieus aan. Ook qua show worden alle registers losgetrokken. Wolda heeft in de loop der jaren talloze optredens van zijn favoriete band bekeken en kent ze tot de kleinste details. "In feite gebeurt er op het podium wat betreft de band niet eens zo heel veel. De drummer drumt zijn partijen, de bassist staat vrij stil en doet zijn loopjes, en May speelt vrij rustig zijn partijen. Het is vooral het gigantische charisma van Mercury dat de ogen op zich gericht weet. Hij zet zichzelf echt 'aan' als hij het podium opgaat. Daarnaast is de show fantastisch geregisseerd met lichteffecten en vuurwerk op de juiste momenten. Een deel van die show proberen wij op het Full Color Festival ook neer te zetten."

Wolda repeteert in aanloop naar het concert onder de vleugels van een zangcoach die hem helpt bij de moeilijke stukken. "Die hulp komt van pas. Er zijn ook nummers die zijn vies hoog, zoals 'We Are The Champions'. Met hulp van de coach lukken die net. Eigenlijk zouden we live in een andere toonsoort moeten spelen, zodat ik hem makkelijker kan pakken en geen fouten maak, maar dat doen we dus niet. Ik kies ook live de originele toonsoort", lacht Wolda.

Kwien bestaat uit: Ronnie Wolda, lead vocal; Robert Mulder, Keys; Randy van Mierlo, drums; Leon Backbier, bas; Jeffrey van Hal, gitaar; Suzanne van Gent, backing vocals; Leonie van Gent, backing vocals.

Tijdens het Full Color zijn bands te zien op twee podiums. Op het B podium speelt van 17.30 tot 18.00 uur eerst een dj, daarna is het van 19.00 tot 19.30 uur tijd voor de Kamper bluesband Bobby Bee & the B.J's. Deze band trad al op op Texel Blues, IJsseljazz en Blues aan Zee. De band wil pure bluesmuziek neerzetten onder het motto 'Blues is a feeling'. Het repertoire loopt van slow blues, via funky blues, naar bluesrock en Rock 'n Roll. Om 20.45 uur is het tijd voor Roots Rising een reggeaband met een vleugje balkan.

Op het hoofdpodium speelt om 18.00 uur de band Broken Brass Ensemble. Om 18.45 uur betreedt Tentempiés het podium. Daarna is het om 21.30 uur de buurt aan de Kamper band Party Party Band. Onder het motto, 'omdat één keer party niet genoeg is', dendert deze band over de hit-spoorlijn van de jaren '90. De band speelt een medley van nummers van The Venga Boys tot T-Spoon en van Britney Spears tot 2Unlimited. De avond wordt om 23.00 uur afgesloten met het optreden van Kwien!.