Afbeelding

Kenne Grégoire maakt Koningsportret Stedelijk Museum

· leestijd 1 minuut Cultuur

KAMPEN - In het Stedelijk Museum werd woensdag om 13.30 uur het winnende schetsontwerp voor het koningsportret door Burgemeester Koelewijn onthuld. Van de drie geselecteerde schetsontwerpen is Kenne Grégoire gevraagd het definitieve schilderij te gaan maken. De meerderheid van de selectiecommissie en de meerderheid van het publiek koos voor zijn schetsontwerp.


?De kunstenaar Kenne Grégoire krijgt van het college van BenW de opdracht om op basis van de definitieve opdrachtformulering een schilderij, olie op doek, formaat 192x128 cm van de koning te maken.
Tijdens het schilderproces wordt hij regelmatig bezocht door de begeleidingscommissie, deze bestaat uit: Mevr. Marieke Spliethoff (conservator Paleis Het Loo), Henk Laarakkers (voorzitter Adviescommissie Beeldende Kunst van de gemeente Kampen), Rene van Mierlo (conservator Stedelijk Museum Kampen), Stan Petrusa (directeur Stedelijk Museum Kampen) en Bort Koelewijn, burgemeester van de gemeente Kampen).
De onthulling van dit schilderij vindt plaats op Koningsdag,
woensdag 27 april 2016. ?Een selectiecommissie beoordeelde de werken en maakte een keuze voor een ontwerp. De selectiecommissie bestond uit vijf leden en had daarmee vijf stemmen. Het publiek kreeg óók een stem in de uiteindelijke keuze. De publieksstem werd als één keuze gerekend.

Door de compleetheid van de collectie Oranje-portretten in het Stedelijk Museum, en door het feit dat zij allen van top tot teen ?ten voeten uit- zijn afgebeeld, vormen deze portretten een unieke reeks in Nederland. Om de collectie aan te vullen met een schilderij van goede kwaliteit heeft de commissie een aantal selectiecriteria opgesteld waaraan het schilderij moest voldoen, zo moet het portret bijvoorbeeld natuurlijk gezag uitstralen en mag de Koning glimlachen.

Kenne Grégoire?Grégoire volgde een opleiding aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam (1967-1973). Grégoire schildert figuratief, onder andere stillevens, portretten, naakten, interieurs en figuren uit Commedia dell'arte. In 1973 won hij de zilveren Prix de Rome een prestigieuze aanmoedigingsprijs voor jonge kunstenaars en architecten