Willeke Orsel samen met Wouter Berns bij haar beeld The veil.
Willeke Orsel samen met Wouter Berns bij haar beeld The veil. Foto: Galerie Tripmaker

Beeldhouwer Willeke Orsel exposeert in Galerie Tripmaker

· leestijd 1 minuut Cultuur Ingezonden

De oplettende wandelaar door de Oudestraat heeft het al ontdekt: Galerie Tripmaker toont nu ook beelden van Willeke Orsel. Deze Kamper beeldhouwer is de eerste kunstenaar die hier naast Wouter Berns werk laat zien. “Ons werk past goed bij elkaar,” zegt Wouter Berns. “Niet alleen in hoe het eruit ziet, maar ook met welke intentie het ontstaat. We willen allebei iets vertellen met ons werk en laten ons inspireren door literatuur, mythes en vertellingen. En verwerken die tot eigen verhalen.”

De beelden van Willeke Orsel zijn in Galerie Tripmaker te zien tot tenminste 31 december 2023.

Willeke en Wouter kenden elkaar al langer, maar exposeerden in 2022 voor het eerst samen in het project ‘Droomwerk’. Een serie exposities in Kampen, Elburg en Zwolle met werk van vijf kunstenaars die hun wortels in Kampen hebben.  

“Toen Willeke onlangs vroeg of ze hier in het kader van het cultuurproject ‘Sporen in Kampen’ voor twee dagen een beeld kon neerzetten, zeiden we meteen ja. En gelijk daar achteraan: twee dagen is niks. Wat ons betreft mag het er minimaal twee maanden staan. En zet er ook meteen nog maar een paar bij. Zo is het ontstaan en het smaakt naar meer,” lacht Wouter.

The veil, de sluier

Midden in de galerie en vanaf de straat te zien, staat het beeld The veil (de sluier). “Ik glij mijn moeders voetstap in en uit”, zegt Willeke Orsel over dit beeld dat ze maakte. Het gaat over de ervaringen die generaties aan elkaar doorgeven, bijna altijd liefde en ook pijn en gemis… Willeke helpt ons met dit beeld om daar met een afstandje neutraler naar te kijken. Om ons te bevrijden van oordelen, moeite en verwachtingen.

Willeke Orsel

Willeke Orsel (1964) is in 1987 afgestudeerd als beeldhouwer. In Kampen is ze bij het brede publiek vooral bekend door haar muurschildering ‘ik omhels je’, gemaakt in coronatijd. Dit is een blauw vrouwfiguur met gespreide armen die her en der in de stad te zien is.

Willeke probeert regelmatig nieuwe materialen uit en ontwikkelt haar eigen technieken. Ze

werkt in hout, gietsteen en brons en gebruikt ook graag mixed media. Haar werkwijze is speels, experimenteel, sensitief maar met ook veel aandacht voor detail en vakmanschap. Ze heeft als kunstenaar een onderzoekende blik en kijkt graag onder de oppervlakte. Dat geeft haar werk een spirituele dimensie. Het levert beelden op met meerdere betekenislagen, die vaak refereren aan en

commentaar geven op bestaande kunst, ideeën en verhalen. Maar het zijn vooral beelden die gaan over menselijk zijn, en over leven ‘aan de binnenkant’. Zelf zegt ze daarover: “Ik laat mij inspireren door de raadsels en de dieptes van onze geest en de mysteries van onze levende wereld.”

Willeke woont en werkt in Kampen.

Galerie Tripmaker

Oudestraat 190

8261 CW Kampen

www.galerietripmaker.nl

Open: vrijdag, zaterdag en zondag van 13-17uur. Van 18 december 2023 tot 1 maart 2024 alleen op afspraak te bezoeken.