Links Hans Vermeer en rechts Jan van Wendel.
Links Hans Vermeer en rechts Jan van Wendel. Foto: Tennekes

Bedrijventerrein Haatland wordt een stuk veiliger

Ondernemen in Kampen

KAMPEN  - Een veiliger bedrijventerrein. Dat is het doel van  de pas opgerichte Stichting Ondernemersfonds Bedrijventerrein Haatland. Cameratoezicht is de belangrijkste sleutel tot meer veiligheid.

Het bestuur bestaat uit voorzitter Jan van Wendel, secretaris Hans Vermeer en penningmeester Willem van der haven, aangevuld met projectleider  Leo Hoksbergen. De drie eerstgenoemden zijn behalve ondernemer ook bestuurslid van de Industriële Club Kampen, waar diverse bedrijven op Haatland bij zijn aangesloten.

‘’Criminaliteit is een veel voorkomend probleem op ons bedrijventerrein,’’ zeggen Van Wendel en Vermeer. ‘’Denk aan diefstal, brandstichting, hangjeugd en agressie.’’ Het probleem speelt al langer. Op een gegeven moment hebben de ondernemers de koppen bij elkaar gestoken om er iets aan te doen. Ervaringen van andere bedrijventerreinen, zoals Spoorlanden-Zendijk, tonen aan dat de criminaliteit flink daalt als er camera’s worden gepkaatst.’’

De bedoeling is dat er begin 2023 camera’s staan langs de toegangswegen tot Haatland. Van Wendel: ‘’Samen met een deskundige zijn we mogelijke locaties aan het bekijken en nemen we privacy-aspecten onder de loep.’’ De camerabeelden worden door een beveiligingsbedrijf bekeken. Bij verdachte situaties wordt direct de politie ingeschakeld.

Het geld voor het Ondernemersfonds komt binnen via de reclamebelasting. Die wordt betaald door bedrijven die vanaf de weg goed zichtbaar zijn. De gemeente Kampen staat volgens Van Wendel en  Vermeer achter het initiatief en heeft groen licht gegeven voor de aanpak van het bedrijventerrein. Wie zich aanmeldt voor het Ondernemersfonds, wordt gratis lid van de Industriële Club Kampen. 

Het Ondernemersfonds wil  later  ook het groenbeheer verbeteren. Inmiddels is de website www.ondernemersfondshaatland.nl in de lucht. 

Nick de Vries