Afbeelding
Aangeleverd

Met deze tips verlaag je het energieverbruik in de keuken!

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

Heb je het ook zo gehad met die flinke energierekening? De tarieven blijven maar stijgen en dat maakt het steeds lastiger voor gezinnen om die rekening te betalen. In dit artikel zetten we daarom graag een aantal energiebesparende tips voor in de keuken op een rijtje. Onder het mom van alle beetjes helpen kun je zo het energieverbruik verlagen.

Energiezuinige vaatwasser

Heb jij nog gen vaatwasser in huis? Een vaatwasser kopen is dan een goed idee, want wist je dat daarbij gemiddeld 1,5 liter minder water per keer wordt gebruikt tegenover met de hand afwassen?! Bovendien wel zo praktisch. Kies bij voorkeur voor een energiezuinige vaatwasser met energielabel A of zo dicht mogelijk bij A, omdat deze minder energie verbruiken. Ook al zijn ze misschien wat prijziger, normaliter verdienen ze zich op termijn terug.

Zet de vaatwasser pas aan als deze compleet vol is en maak waar mogelijk gebruik van het dalurentarief van jouw energiemaatschappij. Vaak wordt tussen 23.00 uur en 7.00 uur een lager tarieven gehanteerd. Je hoeft overigens niet te wachten tot het zover is, want veel vaatwassers hebben de functie startuitstel, waarmee je kan zorgen dat hij pas aanspringt over een bepaald aantal uren. Kies tevens voor de eco-stand. Deze duurt langer, maar verbruikt minder. En wanneer je ’s nachts een ronde draait maakt het ook niet uit als hij er langer over doet. 

Slim koken en bakken

De frituurpan, oven, magnetron, het fornuis of toch de airfryer? We kunnen je alvast vertellen dat de frituur en oven langer over opwarmen doen dan de airfryer en dat die laatste daarom energie-technisch gezien een betere keuze is. Tevens bakt deze gezonder. Goede reden om op zoek te gaan naar de beste airfryer. Via een vergelijkingswebsite als DeBeste.com vind je de beste modellen van het moment aan de scherpste prijs.

Als je gaat koken dan zorg je dat de pan qua inhoud past bij het eten, oftewel dat je geen grotere pan gebruikt dan nodig. Indien mogelijk kun je kookwater hergebruiken. Kook met de deksel op de pan om zo min mogelijk warmte verloren te laten gaan. Moet je iets opwarmen? Gebruik dan beter de magnetron dan het fornuis. En zet je toch iets in de oven? Deze kun je gerust enkele minuten vooraf al uitzetten, want die blijft toch nog wel even warm.

Koelkast en vriezer efficiënt gebruiken

Hoe voller de koelkast, hoe minder warme lucht er naar binnen kan stromen. Dat betekent dat je er het beste voor kunt zorgen dat je koelkast niet onnodig te groot is. Een groot model gebruikt sowieso meer energie. Toch ruimte over? Vul dan bijvoorbeeld op met flessen water. Zorg er daarnaast uiteraard voor dat je de deur niet onnodig open laat staan als je bijvoorbeeld even snel wat drinken in wilt schenken. Dat geldt natuurlijk ook voor iets uit de vriezer pakken.

Zet warm eten nooit direct in de koelkast of vriezer, laat het eerst afkoelen. Haal je juist iets uit de vriezer dat moet ontdooien? Dan is het aan te raden het alvast in de koelkast te leggen. Hierdoor krijgt je koelkast wat extra koeling mee en hoeft dan minder hard te werken. Gebruik je je vriezer amper? Overweeg dan om hem helemaal de deur uit te doen of kies voor een kleiner model.

Losse apparaten ontkoppelen

Hmmm, een tosti maken, een sausje door de mixer of een smoothie in de blender? Heerlijk zo op zijn tijd. Nadat je klaar bent met het gebruik van deze apparaten is het slim om de stekkers zo snel mogelijk uit te trekken. Deze zorgen namelijk nog voor minimaal stroomverbruik, dat je dus super eenvoudig kunt voorkomen door die snoer eruit te halen. Ook zet je het koffiezetapparaat beter uit in plaats van dat je die de hele dag paraat laat staan. Dit alles is een kleine moeite, maar kan je op termijn toch weer wat euro’s schelen.

Energiebesparende maatregelen

Naast bovengenoemde tips kun je ook in het algemeen een aantal energiebesparende maatregelen nemen. Grenst je keuken bijvoorbeeld aan de buitendeur en trekt de deur? Denk dan aan tochtstrips. Ook kun je halogeenlampen vervangen door ledverlichting of radiatorfolie plaatsen. In de gemeente Kampen is momenteel volgens de regeling RREW subsidiebudget vrij voor huurders (budget woningeigenaren is op dit moment verbruikt). Wel kunnen zowel huurders als woningeigenaren bij het Duurzaam Bouwloket terecht voor energiebesparende tips. De ambitie van gemeente Kampen is om in 2035 energieneutraal te zijn.