Afbeelding
Foto Tennekes

Laatste judokunstje van René Derks als trainer

· leestijd 1 minuut Sport

IJSSSELMUIDEN - Het was vrijdagavond een speciale avond in Sportcentrum Sonnenberch. René Derks gaf zijn laatste training aan de wedstrijdjudoka’s van Judoteam IJsselmond en nam na twintig jaar afscheid als judotrainer.

“Ik moest zondag even bijkomen”, zegt Derks op maandag met een lach. “Het kan nooit normaal bij het judo. Ik was om 3.30 uur thuis.” Hij kijk terug op een prachtige avond. “Ik heb mijn afscheidstraining gegeven. Daarna was er een toespraak en hebben we het afgesloten met een barbecue.”

Derks begon twintig jaar geleden als judotrainer bij Sportschool Jetze van Dijk en richtte zich op de breedte- en wedstrijdsport. In de loop der jaren kwam de wedstrijdsport in Kampen en IJsselmuiden behoorlijk in ontwikkeling. Een van de redenen daarvan was de samenwerking van de judoafdelingen van Sonnenberch en Jetze van Dijk.

Ruim vijf jaar geleden werd besloten om de twee talentvolle groepen wedstrijdjudoka’s samen te laten gaan tot Judoteam IJsselmond. Derks had tegen die tijd al afscheid genomen van de breedtesport, maar bleef zich vol overgave inzetten voor de wedstrijdsport. “Hij was een van de initiatiefnemers van Judoteam IJsselmond. Sterk bezette trainingen en een goede sfeer hebben ondertussen al geleid tot de nodige nationale en internationale successen. IJsselmond is door de judobond dan ook aangewezen als talentpartner, in combinatie met drie andere clubs, waaronder Bijsterbosch”, aldus Hans Holterman van Judoteam IJsselmond.

Derks stond bekend om zijn fysiek zware trainingen. “Zelf heeft hij het ook allemaal meegemaakt. Nederlands kampioen bij de junioren, internationale medailles en vele bondstrainingen in Nieuwegein. Al zijn ervaringen heeft hij overgebracht op de jeugd”, aldus Holterman.
Voor Derks breekt een nieuwe periode aan. “Ik heb een drukke baan, een eigen bedrijf en een gezin dat voor mij op één staat. De balans tussen werk en ontspanning moest weer normaal worden. Daarom ben ik gestopt met lesgeven. Ik blijf betrokken bij Judoteam IJsselmond, maar niet meer fysiek. Namens de trainers zit ik in het bestuur van Judoteam IJsselmond”, besluit Derks.

Gerard Meijeringh