Vlnr: Annet van Unen, Ingrid van der Haar, Alice Riezebos, Lydia Wezenberg en Marrie Kroes.
Vlnr: Annet van Unen, Ingrid van der Haar, Alice Riezebos, Lydia Wezenberg en Marrie Kroes. Foto: Gerard Meijeringh

Naar de top van de Passo dello Stelvio voormeer onderzoek naar rhabdoïde kinderkanker

· leestijd 1 minuut Sport


(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN - Een groep van vijftien personen vertrekt komende woensdag namens Stichting Nikai 4 Life naar het Italiaanse Bormio. Zaterdag wacht een grote uitdaging met het beklimmen van de Passo dello Stevio, een Italiaanse alpenreus, waarbij maar liefst 1533 hoogtemeters moeten worden overwonnen. Het wordt afzien voor het goede doel. 

Annet van Unen, Lydia Wezenberg, Ingrid van der Haar, Alice Riezebos en Marrie Kroes maken deel uit van deze groep. De vier eerstgenoemde vrouwen vormen gezamenlijk Team Power 4 Nikai 4 Life. Marie Kroes is hun powerwalkinstructrice. De vier vrouwen zijn lid van Powerclub Kampen/De Maten-Stationskwartier, die is opgezet door Marrie Kroes en haar zoon Jesse Kroes. 

Van Unen, Wezenberg, Van der Haar en Riezebos werden emotioneel geraakt door het verhaal van Kroes. Eind 2017 overleed haar zoon Nikai op 12-jarige leeftijd aan een zeldzame vorm van kinderkanker. Een half jaar later richtte ze samen met haar man Arjan Stichting Nikai 4 Life op met als doel om geld in te zamelen voor meer onderzoek naar rhabdoïde kinderkanker. De vier vrouwen raakten geïnspireerd en besloten om mee te doen aan de beklimming van de Italiaanse Alpenreus. 

Dit gebeurt onder de noemer Stelvio for Life, waarbij Stichting Nikai 4 Life samen optrekt met Eddie Sevink. Hij organiseert al jaren Stelvio for Life, waarbij geld wordt ingezameld voor het goede doel Barcode for Life. Deze stichting zet zich in voor een individuele behandeling op maat voor elke kankerpatiënt. Kroes en Sevink bundelden de krachten. Dat betekende dat Stichting Nikai 4 Life deel ging uitmaken van de Stelvio for Life-editie 2020, maar vervolgens ging er vanwege corona een streep door het evenement. Zaterdag kan het gelukkig wel doorgaan, waarbij de helft van de opbrengst van het Kamper team is bestemd voor Nikai 4 Life. 

De deelnemers wacht een fikse uitdaging. De afstand bedraagt maar liefst 21,1 kilometer en de berg heeft maar liefst veertien haarspeldbochten. De Stelvio telt 1.533 hoogtemeters. Van Unen, Wezenberg, Van der Haar en Riezebos weten dat ze komende zaterdag gaan afzien. 

“Het is een uitdaging. We zijn als powerwalkers niet gewend om 21,5 kilometer te moeten lopen”, zegt Riezebos. “We gaan het redden”, aldus een positieve Van Unen. “Straks hebben we genoeg adrenaline om dit te doen en vooral met elkaar. We hebben er zin in”, vult Wezenberg aan. Hebben ze een idee hoe lang ze erover gaan doen? Riezebos: “Ik denk dat we wel zes uur onderweg zijn.”  Kroes vult aan: “Het is geen wedstrijd om als eerste boven te komen. We willen ook genieten.”

Vijftien personen gaan namens Nikai 4 Life de Stelvio beklimmen. Acht powerwalkers, een wandelaar, drie hardlopers en drie fietsers. Zij dragen hetzelfde shirt met daarop de namen van 21 sponsors. Voor elke kilometer een sponsor. Via deze manier van shirtsponsoring heeft de stichting ruim 5.000 euro weten op te halen voor wetenschappelijk onderzoek.



Gerard Meijeringh

Afbeelding
'Napalmmeisje' Kim Phuc geeft lezing in de Bovenkerk: "Het meisje rent niet meer, ze vliegt" Algemeen 6 uur geleden
Edwin Burgman presenteert de programmering van het Full Color Festival 2024
Full Color Festival 2024 biedt weer een veelzijdig programma voor jong en oud Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Voorzitter Go-Ahead Kampen over terugtrekking Jubbega: 'Kwalijk moment' Algemeen 16 uur geleden