Afbeelding
Foto: Koen Meijeringh

Gerards Coronakrabbels: Deel 51: Wintersport

Sport

Het coronavirus regeert. Dikwijls beseffen we nauwelijks wat we meemaken en verlangen we terug naar de goede tijden waarin we leefden als ‘God in Nederland’. Een periode die nog maar even achter ons ligt, maar toch zo ver weg lijkt. In de huidige moeilijke periode probeer ik wat verlichting te brengen met een reeks ‘Coronakrabbels’. Over alledaagse dingen in de wondere wereld waarin het coronavirus voorlopig nog steeds de dienst uitmaakt.

Het boeken van een vakantie gebeurt soms impulsief en dat is eigenlijk het mooiste. Je praat over vakantie en vervolgens zie je mogelijkheden voor een miniski omdat eerste kerstdag op zaterdag valt. Al snel is een wintersportvakantie geboekt. Waarom niet? Corona is op dat moment geen sta in de weg.

Lange tijd had ik in coronatijd weinig behoefte om op vakantie te gaan in het buitenland. Al die horrorverhalen over testen, quarantaine en andere ongemakken ontnamen mij de lust om ver weg te gaan.  Afgelopen zomer was ik eindelijk eens op reis. Ik bivakkeerde op een prachtige camping vlakbij het Noordzeestrand. Daarna maakte ik voor het eerst sinds lange tijd een buitenlandse trip. Ik verbleef vier dagen in Hannover, uitgeroepen tot groenste stad van Duitsland. En dat voelde goed. Vervolgens kon ik toeleven naar de wintersport. Lekker skiën tijdens de Kerst. Wat een vooruitzicht!

Maar naarmate mijn wintersport dichterbij komt, neemt de onzekerheid toe. In november breekt onrust uit in Oostenrijk door het sterk oplopend aantal coronabesmettingen. Het land gaat vanaf maandag 22 november in lockdown. Volgens Nederlandse wintersportkenners zet Oostenrijk alles op alles om de wintersport tijdens de kerstdagen te redden. “Daar gaat je wintersport”, zegt een buurman op een avond. Maar ik ben niet bezorgd. “Als alles volgens plan verloopt, wordt de lockdown op 13 december weer opgeheven. Dan is het aantal besmettingen drastisch teruggelopen en is de winterstop met Kerst in Oostenrijk veiliggesteld”, is mijn antwoord.”

De besmettingen lopen inderdaad terug en de lockdown is op 13 december afgelopen. Niks lijkt mijn vakantie nog in de weg te staan. Maar vervolgens komt de omikronvariant. En de paniek slaat langzaam maar zeker toe. Op 18 december komt het eerst onheil. Dat heeft niets te maken met de finaleavond van The Mask Singer, waarbij volwassenen zich in een kostuum hijsen om zingend een competitie met elkaar aan te gaan. Ik zie het hoofdschuddend aan en zie dat Jamai wordt uitgeroepen tot winnaar en dat is zeker geen verrassing. Het RTL 4-nieuws begint. De nieuwste coronamaatregelen staan centraal en vervolgens is het schrikken. “Een negatieve test is nodig voor wintersport in Oostenrijk. 2G+”, klinkt het door de huiskamer. 

Ik schrik. Weer een stok in mijn neus? Ik neem een slok uit mijn glas Jägermeister en snel naar mijn computer. De muziek staat aan. ‘Baby Give It Up’, zingt KC & The Sunshine Band. Dat doe ik niet. Ik kijk in mijn mail en zie een berichtje van Sunweb. Via een link van deze reisorganisatie kan ik snel een testafspraak maken. Mijn wintersport lijkt gered. Uit mijn speaker komt muziek van The Buoys, het nummer Give Up Your Guns. Ik ga terug naar de woonkamer en even later zit ik weer achter de computer. Ik hoor de stem van Bill Withers. ‘And i know it’s gonne be a lovely day’. Ik twijfel en zoek mijn bed op. 

De datum van vertrek, vrijdagavond 24 december, komt steeds dichterbij, maar ik ben er niet gerust op. Op dinsdagmiddag 21 december komt mijn voorgevoel uit. ‘Mogelijk quarantaineplicht ingevoerd. Nederland wordt door het Oostenrijkse ministerie van Volksgezondheid aangewezen als virusvariantgebied’, meldt de Tiroler Tageszeitung. Het gerucht blijkt waar. Op woensdag wordt de maatregel officieel bekendgemaakt. Nederlanders die naar Oostenrijk reizen, moeten een boosterprik hebben gehad en een PCR-test hebben gedaan. ‘Hugo bedankt. Met dank aan de trage boostercampagne’, valt mijn vakantie in het water, in de neerslag van natte sneeuw’, klinkt het in mijn hoofd. Ik annuleer mijn testafspraak en mijn vakantie. Alle gemaakte kosten krijg ik terug. Een gevulde portemonnee, maar geen skipret met de Kerst. Balen, maar er zijn ergere dingen in het leven in deze coronatijd.