Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Atleten AV Isala ‘96 maken goede indruk bij Nederlands kampioenschap U18-U20 in Amsterdam

· leestijd 2 minuten Sport

AMSTERDAM - Namens Atletiekvereniging Isala ’96 kwamen onlangs Zoë Dekker, Natalja Duiveman Lars Hansman en Naëll Huijsmans aan de start bij de Nederlandse kampioenschappen U18-U20 in Amsterdam. De Kamper afvaardiging kwam tot mooie prestaties op de atletiekbaan van AAC Amsterdam. 

Vrijdag begon voor Zoë Dekker haar tweede en laatste NK-junioren (U20). Sinds twee jaar is haar niveau dusdanig gegroeid dat ze bij de beste werpsters (U20) van Nederland behoort. 

Haar zelfvertrouwen was gegroeid, omdat ze bij trainingen enkele keren ruim de 40 meter wist te halen. Maar in wedstrijden moet je het in minder pogingen zien te realiseren.

In haar eerste worp wierp Dekker meteen een nieuw persoonlijk record bij wedstrijden met een afstand van 36,87 meter. Wel oké zei ze, maar Dekker gaf ook aan dat het niet de optimale worp was. Gaandeweg de wedstrijd ontstond het idee dat een worp van 38 of 39 meter wel goed kon zijn voor brons en met een goede dag kun je zo’n afstand zomaar halen.
Dekker wist zichzelf echter niet te verbeteren. De worpen kwamen er niet lekker uit. Met de laatste worp leek ze zichzelf te verbeteren, maar dat bleek uiteindelijk niet het geval. Met 36 meter eindigde ze op de zevende plek. Vorig jaar eindigde ze als achtste en vrijdag wist ze opnieuw de finale te halen.

Natalja Duiveman mocht bij de U20-vrouwen zelfs drie keer op drie verschillende afstanden aantreden. Op vrijdag liep ze de 100 meter en een dag later de 400 meter. Op zondag was de 200 meter haar laatste afstand. 

Op vrijdag opende ze net iets boven haar persoonlijke record op de 100 meter. In de serie liep ze onder andere met N’ketia Seedo, op dit moment één van de snelste dames in Nederland. Duiveman liep de 100 meter in 13.84 seconden, goed voor een 17e plaats. 

Zaterdag mocht ze de volle ronde afleggen. Ze kreeg wel te maken met zware omstandigheden. Het was een stuk warmer dan een dag eerder, dus Duiveman moest flink werken op de 400 meter. Met een tijd van 1.08.06 minuut liep ze naar de 21ste plek. 

Zondag sloot ze het weekend af met de 200 meter. Wederom bleef ze net iets boven haar persoonlijk record en dat met twee wedstrijddagen in de benen. Duiveman kwam tot een mooie tijd van 28.22 seconden. Dat leverde haar een 28ste plek op. Al met al mooie resultaten voor Duiveman in een pittig NK-weekend. 

Ook de twee jongste talenten van AV Isala’96 kwamen in actie. De 14-jarigen Lars Hansman en Naëll Huijsmans werden toegelaten bij de mannen en vrouwen U18. Een hele knappe prestatie om hier als 14-jarige tussen te staan. Uiteraard wilden de twee atleten mooie prestaties neerzetten. De twee atleten van AV Isala ‘96 slaagden hierin. 

Lars Hansman kwam op zondag in actie bij het hoogspringen. Een week voor het NK kwam hij al tot een knappe hoogte van 1.77 meter. Hansman voelde zich goed tijdens het inspringen en begon met een aanvangshoogte van 1.71 meter. In zijn tweede poging haalde hij deze hoogte. Daarna zat de 1.76 meter er net niet in, maar als eerstejaars C-junior deed hij in Amsterdam de nodige ervaring op. En met een hoogte van 1.71 meter eindigde hij op een knappe 10e plaats in een sterk deelnemersveld.  

Naëll Huijsmans had het drukste programma. Ze deed mee aan maar liefst vier onderdelen. Ze kwam in actie op de 800, 1500 en 200 meter en de 2000 meter steeplechase. Op vrijdag begon haar NK met de 800 meter, waarin ze haar eerste persoonlijke record behaalde. Met een tijd 2.24.40 minuten kwam ze maar twee seconden te kort voor de finale. Ze kwam uit op een verdienstelijke 13e plaats.  

Op zaterdag stond de 1500 meter op het programma. Ondanks het zeer warme weer wist Naëll Huijsmans ook op deze afstand een nieuw persoonlijk record te lopen. Ze liep een tijd van 5.01.93 minuten en hiermee was ze ruim acht seconden sneller dan haar oude persoonlijke record. Dit leverde haar een 16e plaats op.  

Op zondag begon ze met de 200 meter als opwarmer voor de steeplechase. Met een tijd van 28.04 seconden kwam ze uit op een 38ste plaats. Ook deze tijd was goed voor een nieuw persoonlijk record. Vervolgens begon ze aan haar laatste onderdeel, de 2000 meter steeplechase. Het altijd zware onderdeel met de waterbak wist Naëll Huijsmans heel sterk te lopen. Met een tijd van 8.09.41 minuten wist ze haar beste prestatie van het weekend te behalen. Deze snelle tijd was goed voor de zevende plek van Nederland.



Gerard Meijeringh