Afbeelding
Foto: Stockfoto

Yanieck Weijland drie keer in actie op EJK

Sport

BOEKAREST - Yanieck Weijland kwam vorige week op drie afstanden in actie op de Europese Jeugdkampoenschappen zwemmen in Boekarest. In een zeer sterk deelnemersveld hield de 17-jarige zwemmer uit Kampen zich prima staande.

Yanieck Weijland begon vorige week woensdag aan zijn sportieve internationale strijd. Hij zwom de 200 meter wisselslag. De zwemmer die traint bij het OC in Drachten en uitkomt voor de Blue Marlins had zich niet officieel voor deze afstand gekwalificeerd, maar mocht zich als eerstejaars jeugdzwemmer toch bij de voorstart melden van bondscoach Jeroen Rademaker om zo wat ervaring op te doen.
Na een prima vlinderslag en een sublieme rugslag viel ditmaal het wapen van Weijland, de schoolslag, een beetje tegen. Ook de afsluitende vrije slag was een tikkeltje minder goed dan gehoopt.

Desalniettemin kwam er met 2.07.39 een persoonlijk record van ruim een halve seconde op de klokken. Niet genoeg om de halve finales te halen, maar hij kan terugkijken op een verdienstelijk debuut op een internationaal zwemtoernooi.

Vrijdag kwam hij in actie op de 400 meter wisselslag, waarvoor hij zich wel had gekwalificeerd. Zijn tijd van 4.31.70 was goed voor een zestiende plaats. Daarmee strandde hij in de series. Op zondag sloot hij het toernooi af met de vier keer 100 meter estafette. Weijland zwom de vlinderslag. Hij kwam tot een split van 57.07. Een zeer knappe tijd voor de zwemmer, die pas in maart voor het eerst onder de minuut heeft gezwommen en een persoonlijk record heeft staan van 59.2.

Gerard Meijeringh