DOS buigt in de tweede helft voor rivaal Go-ahead: 1-5

· leestijd 2 minuten Sport instagram

(door Arjan Knul)

KAMPEN - DOS Kampen zal de aankomende uitwedstrijd tegen Hulzense Boys moeten winnen om de p/d plekken die clubs veroordelen tot nacompetitie te ontlopen. Zaterdag verloren de Poelenten met 1-5 van rivaal Go-Ahead Kampen. Daarmee heeft DOS het niet meer in eigen hand, want ook bij winst is het nog afhankelijk van uitslagen elders.

In de stadsderby tegen Go-Ahead kon DOS alleen in de eerste helft weerstand bieden. Na rust voetbalde Go-Ahead zich, gedragen door een sterk middenveld met Luuc Knul, Jarni Koorman en Rutger Koopman, soeverein naar een 5-1 winst. Hiermee houdt Go-Ahead nog een kleine kans op het winnen van de derde periode. Dat zou voor de in de 78e minuut ingevallen routinier Jurrian Zandbergen een passend afscheid als speler kunnen zijn.¨Mijn invalbeurt tegen DOS vanmiddag was al mooi om mee te maken, want het was mijn driehonderdste wedstrijd voor Go-Ahead.¨

Trainer Erwin Brem had gelukkig oog voor dit gegeven en kon de klasse spits van weleer na de wedstrijd feliciteren met de mijlpaal. Zandbergen na afloop: “Op deze manier is mijn langdurige revalidatie na mijn knieblessures niet voor niets geweest.¨ Zandbergen kijkt reikhalzend uit naar volgende week als passende afsluiting van een imposante voetbalcarrière en gaat volgend seizoen verder als assistent-trainer onder Edwin van Nijen.

De wedstrijd van zaterdag kwam, wellicht door de warmte op het stroperige kunstgras, langzaam op gang. Het tempo lag laag en beide teams zochten voorzichtig de aanval. Go-Ahead veelal vanuit balbezit en DOS loerend op de counter. In de defensie was bij DOS Martijn Barneveld geschorst en verder ontbrak Raymond Beuling door een blessure op het middenveld. Het verdedigingscentrum van DOS, onder leiding van Job ter Burg,  liet topscorer Wilbert Wessels bij Go-Ahead geen centimeter ruimte in de diepte en tevens nauwelijks de mogelijkheden in de combinatie aan de bal.

Vandaar dat de kansen in de eerste helft spaarzaam waren. Desalniettemin scoorde Rutger Koopman voor Go-Ahead uit het niets de 0-1 in de 12e minuut. Een doelpunt dat tot stand kwam na het slecht verwerken van een hoge bal in de zestien door DOS doelman Dijkstra. In minuut 20 bracht Ayoub Lakhloufi DOS, na voorbereidend werk van Mathijs de Blok, met een prachtig droog schot in de kruising terug in de wedstrijd: 1-1. Het arbitrale trio gaf beide teams vervolgens de gelegenheid tot een drinkpauze en daarna kabbelde het duel naar het rustsignaal. Tristan van Zuiden moest zich in deze fase vooraf aan Go-Ahead zijde laten vervangen door Nico Veldman. Bij DOS nam Marc ter Steeg na de onderbreking de plaats in van Jochem van Putten.

Go-Ahead voerde het baltempo op onder leiding van het genoemde middenveld en werd daardoor dominanter en dreigender voor de DOS-defensie. Ook een gedreven Adi Draganovic aan de kant van Go-Ahead zorgde voor aanvoer aan de rechterkant. Uiteindelijk werd een voorzet van Maxwell van Dijk vanuit die positie tegendraads ingekopt door Jarni Koorman en was de 1-2 een feit. Het moegestreden DOS kwam er haast niet meer uit om de aanval te kunnen zoeken. Alhoewel Allan Bakker vlak voor de 1-2 van Koorman uit een counter nog alleen op Go-Ahead doelman van Drent kon afgaan. Hij was echter niet doeltreffend in de afronding. In de 74e minuut tekende Maxwell van Dijk met een krullend schot in de kruising voor de 1-3.

Dit doelpunt bleek de nekslag voor DOS dat nadien probeerde de schade te beperken. Daarmee kon DOS niet voorkomen dat Wilbert Wessels de 1-4 toch maakte en Dennis van der Wal met zijn klassieke kopbal uit een corner de eindstand op 1-5 bracht. DOS zal zich moeten oprichten om het aankomende duel tegen Hulzense Boys in winst om te zetten. Dan nog is de ploeg afhankelijk van de uitslagen die de twee concurrenten,  Achilles ´12 en Noordscheschut, weten te boeken.