DOS knokt zich naar zege

ERMELO - DOS Kampen heeft dinsdagavond een uitermate belangrijke zege behaald. In Ermelo werd het degradatieduel bij FC Horst met 1-3 gewonnen. De manier waarop de zege werd behaald moet vertrouwen geven voor de derby voor komende zaterdag tegen Go-Ahead Kampen. DOS poetste na rust een 1-0 achterstand weg met een enorme wilskracht en boekte in Ermelo een collectieve zege.

Beide ploegen waren gebrand op een goed resultaat en schoten als een komeet uit de startblokken. In de eerste vijf minuten spatten de vonken eraf. Logischerwijs werd daarna door beide ploegen wat gas teruggenomen, maar het tempo bleef hoog in de wedstrijd en de strijd bleef boeiend. DOS liet FC Horst in de eerste helft teveel voetballen. Dat leidde tot enkele goede schietkansen voor FC Horst. In de 24e minuut kwam DOS goed weg toen Harry van Wilgenburg zomaar mocht opstomen richting het Kamper doel, maar in plaats van doeltreffend uit te halen tikte de speler van FC Horst de bal knullig over de achterlijn.

FC Horst was in de eerste helft de iets betere ploeg, maar de beste kansen waren voor DOS. In de 29e minuut was de Kamper zeer gevaarlijk in de counter. De goed spelende Frank Post legde de bal panklaar voor de inkomende Yunus Aybek, maar de spits raakte de bal verkeerd. In de 41e minuut was er een soortgelijke situatie. Ook dit keer was Post de aangever en raakte Matthijs Winters in kansrijke positie de bal niet goed. Het stond toen al 1-0 voor FC Horst. Met een mooie pass werd Pul op rechts weggestuurd. Karim Gabara liet zich vervolgens veel te simpel uitkappen en Pul schoot de bal vervolgens goed binnen.

Na rust bracht trainer Jan Okke Koers Anne Hendriks voor Adri Gunnik. Ondanks het feit dat Gunnik in de eerste helft niet slecht speelde, pakte de wissel goed uit. DOS gooide er in de tweede helft een schepje bovenop en gaf FC Horst veel minder ruimte. De ploeg speelde bovendien veel compacter, zodat de thuisploeg veel minder ruimte had om te voetballen. DOS pakte het initiatief en gaf die eigenlijk niet meer uit handen. In de 49e minuut kregen de gasten al loon naar werken. Via een snelle aanval werd Frank Post in stelling gebracht die doeltreffend afrondde. Na een schietkans voor Van Wilgenburg (naast) ging DOS door en kwam het in de 62e minuut op voorsprong. Uit een moeilijke schoot Frank Koenderman raak.

FC Horst stapelde fout op fout en kwam nauwelijks nog in het stuk voor. De emoties liepen vervolgens enkele keren hoog op in de boeiende strijd. In de 83e minuut had Aderson Lima zijn emoties niet onder controle. De speler van FC Horst werd vastgehouden en reageerde vervolgens met een onnodige overtreding aan de linkerkant. De uitstekend leidende arbiter trok hiervoor geel en omdat Lima in de eerste helft ook al tegen een domme gele kaart aanliep diende de speler met rood te vertrekken. Met deze verwijzing verdween het laatste stukje venijn uit het spel bij FC Horst. DOS maakte het karwei vervolgens snel af. Aybek kreeg in de 86e minuut teveel ruimte en haalde succesvol uit: 1-3. Hierna was het duel gespeeld en kon het talrijke DOS-publiek alvast een feestje vieren.

DOS-trainer Jan Okke Koers was opgetogen met de collectieve overwinning. "Als het balletje een keer goed valt, zie je dat het nu wel lukt. Nu is het zaak dat we dit doortrekken naar zaterdag. Dit is een opsteker, maar we zijn er nog niet."