Afbeelding

Voetbalkalender amateurvoetbal schuift op

· leestijd 1 minuut Sport

ZEIST –De voetbalcompetities (vanaf eerste klasse) beginnen volgend seizoen pas op zaterdag 23 september. Dat heeft de KNVB besloten. Door deze latere start wordt er langer doorgespeeld. De zaterdagcompetities worden afgesloten op zaterdag 27 mei.

Al jarenlang vragen voetballers zich af waarom er niet langer wordt doorgespeeld in de lente als de temperaturen aangenaam zijn. De KNVB pikte dit vorig jaar eindelijk op en ging met de amateurverenigingen in conclaaf. Dit gebeurde tijdens dertig bijeenkomsten met ruim negenhonderd verenigingen. Volgens de KNVB is een overgrote meerderheid van de club voor een verschuiving van de voetbalkalender.

In de praktijk betekent dat dat het voetbalseizoen op zaterdag 2 september van start gaan met de poulefase van de districtsbeker. Vervolgens is het de bedoeling dat ook op 9 september en 16 september poulewedstrijden worden gespeeld. De competities gaan dan op 23 september beginnen. De KNVB verwacht dat er zo minder voetballers de start van de competitie hoeven te missen vanwege vakanties. Logischerwijze schuift het slot van de voetbalkalender op. De laatste speelronde staat volgend seizoen gepland voor zaterdag 27 mei. Uiteraard heeft dat gevolgen voor de nacompetitie. De KNVB maakt later bekend hoe de nacompetitieregeling voor volgend seizoen er uit komt te zien.

Opvallend detail in de plannen is ook de ‘flexibele winterstop’. Dit betekent in de praktijk dat er van 27 januari tot 4 maart zes weken wordt ingeruimd voor clubs om vier duels te spelen. Verenigingen kunnen voor deze periode in onderling overleg bepalen of ze een wedstrijd naar een andere datum willen verplaatsen dan dat het wedstrijdschema voorschrijft. Dit geldt ook voor wedstrijden in de A-categorie. De KNVB geeft aan dat deze nieuwe opzet komend seizoen wordt getest. Op basis van de resultaten wordt gekeken of deze opzet in de toekomst verder wordt uitgerold binnen de reguliere competitie.

Eerder was al besloten dat de competities van de tweede divisie, derde divisie en de hoofdklasse later zouden beginnen. Voor de hoogste twee amateurdivisies wordt in het weekend van 26 en 27 augustus afgetrapt. Het hoofdklasse-voetbal gaat van start op 2 september.

Deze foto geeft het vooroorlogse Wittenstein bij Kamperveen weer. 
Oorlogsverhalen van Groot IJsselmuiden (2/3): Cees Visscher, Kampen en Kamperveen Algemeen 2 mei, 12:53
Hendrik van't Veer één van de personen uit de verzetsgroep Wilsum.
Oorlogsverhalen uit Groot IJsselmuiden (3/3): De verzetsgroep Wilsum in beeld Algemeen 2 mei, 12:52
Afbeelding
Orgelconcert op Hemelvaartsdag door Evan Bogerd Algemeen 2 mei, 12:40