Afbeelding
Foto: Aangeleverd.

Fit en sterk in 20 minuten per week

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

Fit20 Kampen houdt je spierkracht op peil “Ok, nog één hele ronde. Denk aan je schouders, hou ze laag!” Een tengere vijftiger bijt nog even op zijn tanden om met zijn laatste armkrachten nog één keer de chestpress naar voren te drukken. Zijn ademhaling versnelt, de armen beginnen te trillen. “Goed zo! Dan mag je hem nu nog even tien seconden op zijn plek houden.” De man focust op zijn schermpje voor hem en ziet hoe het apparaat langzaam de seconden wegtikt. “Hou vast Johan! Vijf, vier, drie, twee, één!” Met een zucht van opluchting legt hij het gewicht neer. 

Tevreden en trots kijkt Johan naar zijn personal trainer Esther-Mirjam. Vandaag mocht hij op dit toestel een paar kilootjes extra wegdrukken en het is hem wéér gelukt. Een half jaar geleden meldde hij zich bij fit20 in Kampen. Zijn verhuizing had hem met de neus op de feiten gedrukt. Al dat tilwerk viel hem zwaar, maar nu gaat het allemaal veel gemakkelijker. En zijn rug protesteert ook niet meer. Langzaam maar zeker krijgt hij het gevoel dat hij sterker wordt. En dat bewijst de praktijk ook, want Esther-Mirjam kan de chestpress inmiddels instellen op 45 ‘kilootjes’.

Energieker

“Steeds meer mensen komen naar onze studio aan de Europa-Allee 8A om te werken aan hun algehele fitheid”, vertelt Esther-Mirjam na de trainingssessie. “Want daar draait het om bij fit20. Je houdt je spierkracht op peil. Wist je dat mensen na hun dertigste jaarlijks één procent spiermassa verliezen? Ga maar na hoeveel je dan met krachttraining weer terug kunt winnen. Deze zomer is een gerenommeerd wetenschappelijk onderzoek onder duizenden fit20-leden gepubliceerd. Daaruit blijkt dat hun kracht in het eerste jaar met maar liefst 30 tot 50 procent toenam. Ongeacht leeftijd, geslacht en fitheidsniveau!”

Veel 50- en 70-plussers worden lid van fit20. Gewoon om lekker met de kleinkinderen te spelen, de dagelijkse dingen makkelijker te kunnen doen. “Binnenkort gaat hier een man van 87 aan de slag. Hij wil zo lang mogelijk fit blijven. Van lijf en van geest! Want door te trainen ben je ook energieker en minder snel moe”, weet Esther-Mirjam. De grootste groep fit20-leden bestaat uit 40- en 50-ers. Die hebben geen lol aan drie uur in de week in het krachthonk zitten, laat staan dat ze er de tijd voor hebben. Bij fit20 heb je voldoende aan ééns in de week 20 minuten trainen. Met zes toestellen werk je aan alle spiergroepen die je nodig hebt: de beenspieren, boven- en onderrug, je bil- en buikspieren, armen en schouders.

Herstel bij blessures

Samen met haar man Arrold runt Esther-Mirjam de vestiging in Kampen. “Gaat het zo, Annelies?”, vraagt Arrold? Annelies revalideert van een nare knieblessure, opgelopen bij het voetbal. Na haar operatie heeft ze een paar weken noodgedwongen stilgezeten. Met de legpress houdt Annelies haar beenspieren in conditie want ze wil zo snel mogelijk weer op het voetbalveld staan. Arrold heeft het gewicht van de legpress wat teruggedraaid, om overbelasting te voorkomen. “Het is belangrijk om na zo’n blessure snel weer aan spierkracht te winnen. Het herstel gaat dan veel sneller. Binnenkort gaan we weer opbouwen naar haar normale niveau.”

Sport

Voor sporters als Annelies vormt fit20 een nuttige aanvulling. “Een paar jaar geleden trainde bij ons een KNVB-grensrechter”, vertelt Arrold. “Loopvermogen is daarbij erg belangrijk. De grensrechter was de oudste maar dankzij de high intensity trainingen bij fit20 kon hij op niveau blijven. Door te trainen bij fit20 verbeter je dus je eigen sportresultaten. Je explosieve kracht neemt toe, als voetballer kom je sneller van je plek. Volleyballers of tennissers kunnen harder slaan. Daarnaast voorkom je blessures, bijvoorbeeld omdat je spieren klappen op je gewrichten makkelijker kunnen opvangen.”

‘Krachttraining is een nuttige aanvulling voor sporters’

Hoe werkt een training bij fit20?

Bij fit20 duurt de wekelijkse training maximaal 20 minuten. Je doorloopt dan zes oefeningen. Je traint altijd op afspraak en wordt begeleid door een personal trainer, één op één of één op twee. Je kunt dus ook samen met een collega, vriend of familielid gaan. Omdat je niet transpireert kun je gewoon in je dagelijkse kleding trainen. Douchen en omkleden zijn niet nodig. Er zijn dan ook geen kleedruimtes of douches. Wel is er een optimaal binnenklimaat.

Wetenschappelijk onderzoek toont de kracht van fit20

fit20 heeft 170 studio’s in 10 landen. Bijna 15.000 fit20-leden hebben gedurende zeven jaar meegedaan aan de ‘minimale effectieve dosis’ training van fit20. Een onderzoeksteam, geleid door ass. Prof. James Steele, onderzocht hun prestaties en ontdekte dat de kracht van de deelnemers met 30 tot 50 procent toenam in het eerste jaar. Het is het grootste onderzoek dat ooit binnen de sport- en bewegingswetenschap is gedaan. Het ‘fit20-onderzoek’ is gepubliceerd in het tijdschrift Research Quarterly for Exercise and Sport.

Dit is een partnerbijdrage van Fit20 Kampen.

Nick de Vries