Afbeelding
Foto: Aangeleverd.

‘Het Groene Burenerf is als het dorpje van Asterix en Obelix’

· leestijd 3 minuten Algemeen

Door Alex de Jong @ Attest Communicatie

Gekscherend vergelijkt ze het plan van het ‘Groene Burenerf’ met het dorpje van Asterix en Obelix. Rondom deze idyllische plek hebben ‘de Romeinse troepen’ alles in handen en bepalen zij hoe er geleefd moet worden. Maar hier, in het kleine, afgeschermde dorpje, wonen mensen die op eigen(-)wijze samen wonen en een eigen(zinnige) koers varen. ‘Hier zal duurzaam, groen en energieneutraal worden gewoond’, vertelt Mara Breunesse van Bureau Infinitief, architect van het plan. ‘Het wordt een plek waar mensen naar elkaar omzien en waar ‘naoberschap’ heerst.’

Dit is het dorp van de ‘Groene Buren’. Hier, midden op Het Onderdijks, wordt een gezamenlijk erf in het groen gebouwd. Het ‘Groene Burenerf’ heeft nog vijf duurzaam gebouwde woningen in een fantastische groene omgeving in de verkoop.

Naoberschap
Een bijzonder particulier project waar de buren ‘elkaar kennen, naar elkaar omzien, en voorzieningen delen; zoals een gezamenlijk groen erf, een moestuin, boomgaard en ontmoetingsruimte’. Wie hier een huis betrekt, woont energieneutraal, heeft een erfwarmtenet in de bodem, plus PV-panelen op het dak en gaat ‘slim’ om met water en afvalstromen. ‘De initiatiefnemers zijn particulieren die zelf een plan hebben ontwikkeld, een architect in de arm hebben genomen en zelf bouwbedrijven hebben uitgezocht’, zo vertelt Mara. ‘Ze bouwen hier 26 duurzame woningen op het Groene Burenerf in De Terpen, aan de groene rand van Het Onderdijks in Kampen, vlakbij de IJssel en het Reevediep. Het erf ligt prachtig verscholen in het landschap; een beetje zoals het dorpje van Asterix en Obelix.’ Volgens de architecte, die de ‘wilde plannen van een enthousiaste groep duurzaamheidsdenkers’ in beeld vervatte, gaat de analogie met de eigenzinnige Galliërs in meer dan één opzicht op. ‘Het zijn mensen die hun nek uitsteken met een ambitieus plan, mensen die anders denken. Mensen die graag duurzaam met de wereld willen omgaan en daar hun verantwoordelijkheid voor nemen. Mensen die bewust anders willen leven dan rondom hen heen nu nog gebruikelijk is.’ Ook moet er weer ‘ouderwets’ gemeenschapszin in deze woongemeenschap terugkomen. Dat vertaalt zich naar gezamenlijke moestuinen, een groen gezamenlijk erf én een gemeenschapsruimte waar de bewoners elkaar niet alleen voor bewonersvergaderingen treffen, maar waar ook diverse activiteiten kunnen plaatsvinden. ‘Maar je moet er ook naartoe kunnen voor een bakje koffie, het lezen van een krantje of voor een gesprek met de andere aanwezige bewoners.’

Diversiteit
De initiatiefnemers zoeken heel bewust naar een divers gezelschap bewoners; een dwarsdoorsnede van de bevolking. Mara: ‘Zij streven naar diversiteit: verschillende leeftijden, soorten huishoudens en leefstijlen.’ Dat betekent dat er bij de bouwplannen rekening is gehouden met woningen die voor ieder inkomen betaalbaar zijn. Zo realiseert woningbouwvereniging deltaWonen er een aantal sociale huurwoningen, zijn er (vrijstaande) schuur- en verandawoningen voor ‘de iets bredere portemonnee’, maar ook levensloopbestendige woningen en appartementen voor jongeren of alleenstaanden.

Op dit moment zijn er nog vijf à zes koopwoningen beschikbaar. Voor alle woningen, ook de huurwoningen is een wachtlijst. Woningen die, zo constateer ik, een ‘fikse prijs’ vragen. ‘Op het eerste gezicht lijkt het duurder dan gebruikelijk’, erkent ook Mara. ‘Maar we hebben het laten schatten door een plaatselijke makelaar en die verzekert ons dat de meeste prijzen tegenwoordig echt marktconform zijn. Vergeet ook niet: de gebruikte bouwmaterialen zijn zoveel mogelijk gezond, recyclebaar en/of biologisch afbreekbaar. Mensen die voor dit project kiezen, hebben voor deze bewuste en duurzame leefwijze best ‘iets meer’ over. Daar komt bij dat de woningen allemaal energieneutraal zijn; de bekende ‘nul op de meter’. Dus wat je nu voor je gevoel ‘extra’ betaalt, bespaar je ieder jaar weer aan energie.’ Met de huidige stijging van de energieprijzen loopt die besparing bovendien steeds sneller op, zo benadrukt ze. Daarnaast is het plan ruim opgezet. ‘Van de zevenduizend vierkante meter, blijven er ruim duizend groen en voor iedereen toegankelijk. Ook komen er geen schuttingen en hekken.’ Natuurlijk is die extra ruimte verdisconteerd in de prijs van de woningen.

Everzwijn
‘Het wordt een bijzondere plek, waar bewoners in alle rust kunnen genieten van de mooie omgeving’, zo weet ze. ‘De initiatiefnemers vinden biodiversiteit en ecologisch evenwicht belangrijk. De omgeving is aantrekkelijk voor bijen, vlinders, vogels en ander leven. Naast bloemen is er ook eetbare beplanting. Bewoners delen een groen erf, goed ingepast in het groene landschap. Iedereen heeft een eigen buitenruimte, waar je in alle rust kunt genieten van de mooie omgeving. Er komen buurtmoestuinen waar je naar keuze je eigen stukje grond kunt bewerken, en een boomgaard.’ Kortom: dit is wel even wat anders dan wonen in een ‘doorsnee rijtjeswoning’ in een nieuwbouwwijk op Het Onderdijks. Dit is wonen ‘in het dorpje van Asterix en Obelix’, waar tijdens de buurtbarbecue misschien geen everzwijn aan het spit draait, maar heus wel een stukje vlees genuttigd mag worden. ‘Bewust en duurzaam leven, betekent niet dat er een veganistische commune woont. Mensen laten elkaar in hun waarde, leven samen, kijken naar elkaar om, maar genieten ook van de persoonlijke vrijheid die ons allemaal dierbaar is.’ Meer weten? Kijk op groeneburenkampen.nl.

Nick de Vries

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.