Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Aves bouwt nieuw Kindcentrum Reevedelta

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

Bij Stichting Aves zijn de voorbereidingen voor Kindcentrum Reevedelta in volle gang. “We kijken ernaar uit om in de wijk Reeve een identiteitsrijk kindcentrum te starten. Daar hebben we in de Noordoostpolder veel ervaring mee. Het wordt een plek van onderwijs en opvang voor ouders en kinderen van elk geloof of overtuiging”, aldus onderwijsbestuurder Jos Timmermans.

Verbonden met Kampen

Aves heeft als stichting in Kampen al meer dan 100 jaar onderwijservaring met een tweetal scholen: de Dr. Schaepmanschool en de Mgr. Zwijsenschool. Beide zijn katholieke scholen. Kindcentrum Reevedelta krijgt echter een andere en rijkere identiteit.

Jos: “Aves heeft in totaal meer dan 30 scholen met allerlei identiteiten onder haar vleugels in de Noordoostpolder en omgeving. Dat zijn zowel protestants-christelijke, rooms-katholieke, openbare scholen als samenwerkingsscholen. Vanuit de historie van ons werkgebied zit samenwerken in onze genen. Dat werkt en daar zijn we trots op! Het is een inspiratiebron om vorm en kleur te geven aan de identiteit van ons onderwijs én onze scholen. Dat geldt ook voor Kindcentrum Reevedelta. Ieder kind krijgt daar een plek om te leren en te groeien met aandacht en ruimte voor zijn of haar levensbeschouwelijke achtergrond. Hiervoor zetten we gericht medewerkers in van verschillende (geloofs)overtuigingen.”

Identiteitsrijk onderwijs

Francien Soeter is directeur van het nieuwe kindcentrum. “Ik geef mijn toekomstige leerlingen graag de kracht en betekenis van tradities mee van een divers en kleurrijk palet aan levensbeschouwingen. Dat gaan we onder andere doen door verhalen te vertellen; oude en nieuwe verhalen, je eigen en elkaars verhalen. We gaan ernaar luisteren, erover praten en ze vooral samen beleven.”

Francien geeft een voorbeeld: “In deze tijd van het jaar worden over de hele wereld allemaal lichtfeesten gevierd, vanuit religies en tradities. Wie heeft niet de vele kinderen op 11 november trots met hun lampion door de straten zien lopen? Sint Maarten is zo’n katholieke traditie. Het staat symbool voor het delen met een ander en het letterlijk delen van licht. Ook Divali, het lichtfeest van de Hindoes, of het Joodse lichtfeest Chanoeka zijn hier voorbeelden van. Door hierover te leren en ermee bezig te zijn, ontmoeten kinderen het geloof en de cultuur van anderen. Zo komen ze tegen waarin ze hetzelfde zijn en waar ze van elkaar verschillen.”

“We gaan ons identiteitsrijke karakter op meerdere lagen vullen. Dat kan ook met momenten dat je samen stil bent of samen stil staat bij wat belangrijk is in het leven. Op deze manier leren de kinderen van en met elkaar én laten we ze vanuit hun hart onze kleurrijke wereld ontdekken.”

Samen met ouders en betrokkenen

“Hoe we ons kindcentrum vormgeven, bepalen wij niet alleen. We bespreken dit graag met (toekomstige) ouders uit Reeve en omgeving, collega’s en partners in onderwijs en opvang. En met iedereen die mee wil denken. We gaan voor een uniek kindcentrum in een bijzondere wijk”, aldus Francien. “We horen graag wat er leeft en welke ideeën en wensen er zijn.”

Maandagavond 11 december is er een brainstormavond in de Dr. Schaepmanschool in Kampen. We gaan het hebben over onderwijs, opvang en de samenleving, maar ook over duurzaamheid en uiteraard identiteit. Wil je meer weten over Aves, onze plannen en/of wil je graag meedenken over ons Kindcentrum Reevedelta? Geef je dan op via www.aves.nl. Iedereen is welkom!

Dit is een partnerbijdrage van:
Aves
www.aves.nl


Foto: Getty Images