Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Levantijn Zorggroep opent nieuwe particuliere woonzorgvoorziening ouderen in Kampen

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

Aan de Burgwalstraat 26 in kampen opent de Levantijn Zorggroep medio juni Zorgresidence Kampen haar deuren als woon-zorg voorziening. In het ruime pand zijn 22 ruime appartementen. Eerder was het pand in gebruik bij Interakt Contour.

De Levantijn Zorggroep is een bescheiden woon-zorgorganisatie met twee andere zorgvilla’s in Doetinchem en Sliedrecht. De dagelijkse leiding is in handen van David-Jan Baan. 

“In 2005 ben ik met de locatie Doetinchem begonnen”, vertelt hij. “In die tijd waren er nog verpleeghuizen met meerdere bewoners op één kamer. En werd er (vaak nog steeds) gekeken naar hoeveel zorg er geleverd kon worden met zo min mogelijk zorgmedewerkers. Omdat er steeds minder kwaliteit van zorg werd geleverd, ontstonden er particuliere woon-zorgvoorzieningen. Zelf werk ik al dertig 30 jaar als verpleegkundige in de zorg, en ik zag dat met lede ogen aan. Pyamadagen waarbij minimale basiszorg werd geleverd, of de bewoners noodgedwongen in bed moesten blijven waren geen incidenten. Daarom ben ik gestart met mijn eerste zorgvilla om mensen de zorg te geven die ze verdienen.” 

“Ze zeggen weleens: verpleging is een roeping. Vanuit die houding ben ik ook gestart. Liefde en aandacht geven, met de juiste passende zorg. Ouderen verdienen het om onbezorgd van hun oude dag te kunnen genieten. Wij gaan daar in ons zorgaanbod nog een stapje verder in. Ik zeg vaak: Stel je eens voor dat je ouders zorg nodig krijgen, hoe zou je dan willen zien dat ze verzorgd worden?” 

“Ook door het huidige beleid van de overheid, waar ouderen steeds langer thuis moeten blijven, en er geen verpleeghuisbedden beschikbaar zijn, blijft er een groep kwetsbare ouderen die tussen wal en schip vallen. Thuis blijven is vaak onhoudbaar of toenemend gevaarlijk. In die behoefte bieden we een oplossing.”

“Bij particuliere zorg word vaak de associatie gemaakt van gouden kranen en overdreven luxe. Wij bieden wel zorg plus, maar willen vooral toegankelijk zijn voor een brede groep mensen. Door betaalbaar te zijn, maar ook locaties te exploiteren die echt kleinschalig zijn, met eigen vertrouwde medewerkers.” 

“Ouderen kunnen volledig verzorgd bij ons wonen, ook met een partner die nog minder zorgbehoeftig is. Ondanks veel beloften van de reguliere zorg zien we nog steeds dat echtparen noodgedwongen uit elkaar gehaald worden. Bij de Levantijn Zorggroep is onze slogan ‘uw wens is onze zorg’. Wij willen onze bewoners een onbezorgde oude dag geven, met veel liefde en aandacht zodat ze zich echt thuis voelen.”

“Zorgresidence Kampen is een prachtige uitbreiding van ons zorgaanbod. Het is een groot en ruim gebouw. Er is een groot tekort aan plaatsen voor ouderen met een zorgvraag. Daarbij is Kampen een hele mooie stad, en we zijn gesitueerd op loopafstand van het centrum. Ik verwacht dat veel oudere Kampenaren in de stad willen blijven wonen, dus daar kunnen we in een behoefte voorzien.” 

“In tegenstelling wat vaak gedacht wordt, voldoen particuliere woon-zorgvoorzieningen aan alle wettelijke eisen. We werken volgens alle normen die de overheid vraagt van zorginstellingen. Vanuit een protestants christelijke identiteit verlenen we zorg aan onze bewoners. Dat komt tot uiting in gezamenlijk bidden en lezen bij de maaltijden, pastorale zorg en begeleiding, en een weekoverdenking.” 

De komende twee maanden wordt de locatie opgeknapt en ingericht. Medio juni hoopt Levantijn Zorggroep de eerste bewoners te verwelkomen. De verhuur van de appartementen is dinsdag 2 april begonnen. 

Dit is een partnerbijdrage van:
Levantijn Zorgroep
0800-4567788
www.levantijnzorggroep.nl