Mevrouw Van den Berg van de cliëntenraad ontvangt de tasjes van Kirsten, leerling van de Spanker.
Mevrouw Van den Berg van de cliëntenraad ontvangt de tasjes van Kirsten, leerling van de Spanker. foto aangeleverd

Hoe vier je samen Kerst in een woonzorglocatie voor ouderen?

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - De impact van de lockdown op kwetsbare groepen blijft onverminderd groot. Vooral het sociale contact wordt gemist. Binnen zorglocaties treffen bewoners elkaar niet zomaar meer in de ontmoetingsruimten. In De Vijverhof bijvoorbeeld: mensen die in een aanleunwoning wonen worden door corona gescheiden van de mensen die daar met zorg wonen. Bewoners begrijpen deze tweedeling, maar vinden het vanzelfsprekend erg jammer. 

Zestien bewoners namen het heft in handen. Samen met personeel en de cliëntenraad maakten zij een programma voor de feestdagen. Mevrouw Van Wezep, één van de bewoners, vertelt: “Het eerste gesprek vond in de zomer plaats. Hier in het restaurant zaten we toen over Kerst te praten!” Het resultaat is een programma dat loopt van 14 t/m 31 december. 

In het programma staan bijvoorbeeld de Kerstviering en het Kerstdiner. Hoewel ze hier niet gelijktijdig in dezelfde ruimte van kunnen genieten, zorgt het wel voor binding. Men heeft wat te bespreken; voor, na en tijdens de feestdagen. Wat gaat je doen? Wat heb je gegeten? Welke dienst heb je beluisterd? 

Hulp uit onverwachte hoek

Op verzoek van de bewoners zorgde de cliëntenraad ervoor dat alle 160 bewoners van De Vijverhof een tasje met een kerstkaart en iets lekkers voor Kerstavond krijgen. De Kerstkaarten zijn gemaakt door de leerlingen van de Spanker die ook alle tasjes inpakten. Van Dijk banket uit Zwartsluis stelde het lekkers in de tas beschikbaar. 

De Spanker

De Spanker is een school voor leerlingen van twaalf tot twintig jaar die in het reguliere onderwijs niet de ondersteuning kunnen krijgen die ze nodig hebben. Ook hun leven staat door de crisis op zijn kop. Willemien de Wilde, leraarondersteuner van Klas 1B: “Op deze manier werken we betekenisvol aan het ontwikkelen van arbeidsvaardigheden. Leerlingen vertellen het leuk te vinden om op deze manier samen iets voor een ander te doen.” 

Dank 

Namens alle bewoners wil mevrouw Van Wezep haar dank uitspreken: “Ik ben blij dat er ondanks de maatregelen nog van alles gebeurt. Ik kon niet wachten tot het mooie programmaboekje klaar was. Dat is toch een soort aandenken en een manier om alle bewoners en medewerkers in De Vijverhof met elkaar te verbinden tijdens de feestdagen!” 

Fred Sollie