Het team van Moods&Roots met vooraan zittend in het midden Renko van Bodegraven.
Het team van Moods&Roots met vooraan zittend in het midden Renko van Bodegraven. Foto: Aangeleverd

Moods&Roots: van barbecue in de achtertuin tot volledige catering voor tienduizenden bezoekers

· leestijd 5 minuten Ondernemen in Kampen

Of het nou een barbecue bij een jarige in de tuin is of publiekscatering voor tienduizenden mensen, Moods&Roots events & catering uit Kampen verzorgt het tot in de puntjes. “Ik vind: als je iets voor duizend man kunt, kun je het ook voor honderdduizend man”, zegt directeur Renko van Bodegraven. “We hebben daar alles voor in huis. We zijn in de regio één van de weinige partijen die het personeel kunnen leveren, een artiest, maar ook foodtrucks. Dat maakt ons uniek.”

Moods&Roots richt zich sinds twee jaar helemaal op catering, events en verhuur van materialen. Uitvalsbasis daarvoor is de Carlsonstraat 3, op bedrijventerrein het bedrijventerrein langs de N50 in Kampen. “We zijn helemaal weg uit de binnenstad. Moods&Roots in de binnenstad is twee jaar geleden overgegaan naar Paul Spannenburg. Hij heeft de naam veranderd in de Abdij.”

Maar Van Bodegraven heeft in de binnenstad ruim ervaring opgedaan met catering en horeca. “In 2007 zijn we begonnen. In de jaren daarna hadden we horecazaken in de binnenstad; een cafetaria, restaurant en een rondvaartboot. Ik heb vanaf het begin gezegd: we exploiteren vier, vijf horecazaken en kijken wat het beste past. Dan gaan we met één verder en die gaan we landelijk uitzetten. En dat is events en catering met Moods&Roots geworden.”

Dat besluit had Renko al genomen vóór de corona-uitbraak in maart 2020. “We deden al veel bedrijfscatering en maaltijdvoorzieningen. Moods& Roots doet bijvoorbeeld al drie jaar de maaltijdvoorzieningen voor Broshuis Trailerbouw in Kampen. Moods en Roots verzorgt ook de catering voor River Roots. River Roots biedt opvangschepen voor vluchtelingen en is een werkmaatschappij van de groep. We hebben projecten lopen in het hele land, van Utrecht tot Nijmegen. We hebben vorig jaar meer dan een miljoen maaltijden verzorgd.”

Mega-ontwikkeling

Moods&Roots heeft in de catering en events een “mega-ontwikkeling” doorgemaakt, zegt Renko. “Twee jaargeleden in de coronatijd was ik bij wijze van spreken nog alleen met mijn vrouw Yvonne. Nu hebben we een kleine tachtig man in dienst. We gaan in tegen de trend, we hebben ons personeelsbestand op orde en hebben fors in materialen geïnvesteerd. We hebben een supermoderne mobiele keuken, waarmee we voor honderden mensen tegelijk maaltijden uitserveren.”

Tekst gaat verder onder de foto.


De moderne mobiele keuken. - Foto: Aangeleverd

“Verder hebben we foodtrucks, muntwagens, podia waarvan we het formaat aan kunnen passen, geluidssets, bierbankjes, statafels, accessoires, taps, een grote smoker; teveel om op te noemen. Alles wat je nodig hebt, hebben wij in eigen beheer, zonder dat we iemand hoeven in te huren. We hebben de afgelopen anderhalf jaar geïnvesteerd in de organisatie, de website, de webshop, de marketing, in folders en ook in mensen. We zijn er nu klaar voor om nog meer leuke en grote dingen te gaan doen.”

Afstemmen

Moods& Roots stemt de planning altijd strak af met de opdrachtgever. “Als een ondernemer bijvoorbeeld een relatiedag wil organiseren, kunnen wij meedenken, dat is veel meer dan alleen een offerte maken. Er komt dan iemand van ons kijken en meedenken. Wat is jullie idee? Wat is het doel van de dag? Aan de hand daarvan maken we een plan en offerte. Dat is echt een totaalplaatje. Van de rode loper en de gastvrouw tot het eten en een podium met een artiest en de evaluatie.”

Dat is prettig voor de opdrachtgevers. “Op zo’n relatiedag kan de ondernemer dan al zijn aandacht besteden aan zijn relaties. Wij regelen alles en doen dat tot in de puntjes, daar heeft hij geen omkijken naar. We zien dat opdrachtgevers terugkomen of ons zelfs een jaarplanning geven en zeggen: regel het maar. Met de vaste klanten werken we veel in het voren.”

Opschalen

Maar in het voren werken hoeft niet, juist flexibiliteit, het snel kunnen op- en afschalen is een kracht van Moods&Roots. “Als wij een klus hebben en het is mooi weer zetten we een stretchtent en foodtrucks neer en het is klaar. Maar als het toch gaat regenen kunnen we ook alles binnen een uur onder dak zetten. Dat is onze kracht, we kunnen heel snel schakelen.”

De klant merkt daar niks van. “Die merkt sowieso niks van al het werk achter de schermen. Als wij een event organiseren kan er altijd iets gebeuren. De stroom valt ergens uit, een frituurpan werkt niet. Dat lossen we allemaal op. We willen dat de opdrachtgever aan het einde van het project denkt: wauw.”

Zo’n opdracht waarbij moest worden opgeschaald was de publiekscatering voor de Europese kampioenschappen wielrennen op en rond de VAM-berg in Drenthe, in september vorig jaar. “We werden op vrijdag gebeld met de vraag of we een week later de publiekscatering konden verzorgen. Dan krab je je wel even achter de oren. Maar een week later stonden we met het team een weekend lang op de VAM-berg voor twintigduizend bezoekers. Dat is een kwestie van opschalen. We hebben tachtig mensen aan het werk en we verzorgen in het hele land maaltijdvoorzieningen. Die mensen kunnen we snel inzetten. Als we een groot event organiseren, plegen we een paar telefoontjes en dan komen mensen helpen. En ik sta zelf ook met de laarzen in de klei.”

Renko kijkt ook een half jaar na het EK nog met een grote glimlach terug op het evenement. “Om zes uur zondagavond was het afgelopen en hebben we als team even lekker gegeten. Daarna hebben we de boel ingepakt, om tien uur hadden we alles weer in de vrachtwagens zitten. Het was een prestatie waar we trots op kunnen zijn. Maar we doen meer evenementen. Vorig jaar de Hellendoorn Rally en een gedeelte van het Truckstar Festival. Aankomend jaar mogen wij de publiekscatering van het succesvolle Full Colour Festival hier in Kampen verzorgen. Dat zijn prachtige opdrachten en dat doen we graag. Bij ons druipt het enthousiasme er vanaf.”

Bruiloft in de tuin

Ook bij kleine feesten denkt Moods&Roots mee. “Bijvoorbeeld een bruiloft bij iemand in de tuin. Dan krijgen we bij wijze van spreken de sleutel van het huis en regelen we alles. Als het bruidspaar aankomt schieten we met een confettikanon, we zorgen voor een glaasje bubbels, verzorgen de hele dag en zorgen dat de gasten na nog een laatste broodje de deur weer uitgaan.”

Ook voor kleine feesten denkt Moods&Roots mee. “Mensen komen hier dan naar binnen en hebben vaak al een idee over het feestje. Maar als we in gesprek gaan, ontdekken ze al snel dat er veel meer mogelijk is dan ze denken. We laten nooit een offerte klakkeloos de deur uitgaan. We overleggen altijd en passen het feestje helemaal aan zoals jij het wilt hebben. We geloven echt in het persoonlijke contact.”

Webshop

Wie wat kleiner wil kan ook terecht in de webshop.“De kracht van de webshop is dat we voor iedereen wat hebben. Er zijn barbecues op gas voor een personeelsfeestje, een buurtbarbecue of gewoon voor bij je thuis. Je kunt er een vleespakket bij afnemen, voor acht personen, of twaalf of honderd, dat maakt niet uit. We hebben vriezers waarin we alles klaar kunnen zetten. Ook dat kan worden opgeschaald. We kunnen er tenten en meubilair bij leveren en als het wat kouder wordt heaters. Er zijn springkussens voor kinderen, een opblaasbare Abraham of Sarah, je kunt het zo gek niet bedenken.”

En, niet onbelangrijk, lekker eten. “Mooie producten zeg ik altijd. Dat moet gewoon top zijn. We hebben ook wel meegemaakt dat een organisator zei: je moet gewoon rammen, een hamburger in de frituur gooien, tussen een broodje stoppen en huppakee. Maar zo doen we dat dus niet. We hebben een smoker met vier kleppen. Als we een groot event hebben, kunnen we daarmee duizend hamburgers in een uur grillen. Maar wel van topkwaliteit, van goed vlees en superlekker. En die gaat tussen een mooi broodje.”

Professioneel werken

Moods&Roots is de afgelopen maanden bezig geweest om ISO-gecertificeerd te raken, de laatste audits zijn rond deze tijd. “We willen heel professioneel werken en dat ook laten toetsen door derden. Door certificering kom je er achter dat je bedrijf een bepaalde structuur moet hebben: wie heb je in dienst, wat zijn de functies, taken en verantwoordelijkheden. Dat is informatie die je nodig hebt als je verder wilt groeien.”

Want Moods&Roots wil alle knowhow in de organisatie stoppen. “Je ziet dat het werkt, de puzzelstukjes vallen in elkaar en dat zien onze opdrachtgevers ook. We werken volgens een visie die ik vijftien jaar geleden had en die is doorontwikkeld. Als je ziet hoe wij de laatste tweeënhalf jaar zijn gegroeid en wat voor mooie dingen we hebben gedaan, dan is die visie werkelijkheid geworden. Dat vind ik supertof om te zien.”

Moods&Roots
Carlsonstraat 3
8263 CA Kampen
038 - 200 15 66
info@moodsandroots.nl
moodsandroots.catering


Foto:Tessa Renes