Humanitas zoekt vrijwilligers voor hulp thuisadministratie

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

KAMPEN - Humanitas Thuisadministratie is op zoek naar vrijwilligers die mensen willen coachen bij de administratie. Deze personen moeten gemiddeld 3 uur per week beschikbaar zijn en mbo+ of hbo denkniveau hebben. Aanmelden kan via www.humanitas.nl/afdeling/zwolle.

Humanitas zorgt landelijk al meer dan 60 jaar voor het opzetten en continueren van projecten voor mensen die tijdelijk een steuntje in de rug nodig hebben. Humanitas werkt in al haar projecten met vrijwilligers. Zij ondersteunen mensen bijvoorbeeld bij hun thuisadministratie. Het project thuisadministratie is vanaf 2011 in de gemeente Kampen van start gegaan dit in navolging van het succesvolle project in Zwolle. In samenwerking met de gemeente Kampen worden deelnemers aangemeld voor dit project.

"Het komt steeds vaker voor dat mensen niet meer kunnen uitkomen met hun inkomen", vertelt coördinator Trijntje Faber. "De ene betalingsachterstand wordt betaald en een andere schuld ontstaat. Vaak is het nog mogelijk door persoonlijk krediet de gaatjes te dichten alleen ook dat krediet kost enorm veel geld aan rente en is gelimiteerd. Totdat er uiteindelijk geen oplossing meer voorhanden is. In de praktijk durven de mensen de enveloppen niet meer open te maken en stapelt zich alles op en er is geen overzicht meer op uitgaven en vaste lasten."


De vrijwilligers van Humanitas helpen mensen de administratie te ordenen, de kosten te beperken, de inkomsten en uitgaven op een rijtje te krijgen en bieden ook hulp bij het budgetteren. Zo wordt er per deelnemer in kaart gebracht wat  de dure maanden zijn, een check of alle toeslagen juist aangevraagd zijn en zij kijken of de mensen gebruik maken van de voorzieningen van inkomstenondersteuning die de gemeente Kampen biedt. Kortom samen met de vrijwilliger wordt de hele financile administratie op een rij gezet. Uit deze volledig inventarisatie komen ook de schulden naar voren en de hoeveelheid. Er ontstaat een compleet overzicht.


In sommige gevallen zijn die schulden op te lossen door een betalingregeling te treffen met de schuldeisers en door heel strak te budgetteren, de vrijwilliger kan hierbij helpen. Vaak is een verandering in gedrag noodzakelijk. "Het komt echter ook steeds vaker voor dat de schulden te hoog zijn opgelopen en dat schuldhulpverlening aangevraagd moet worden", legt Faber uit.


De vrijwilliger biedt hulp op maat, helpt met het schrijven van brieven, helpt bij het voeren van gesprekken met instanties en gemeente en het helpen organiseren van de financile administratie zodat er uiteindelijk overzicht, structuur en vervolgens rust ontstaat. "Het probleem wordt aangepakt en met de hulp van een vrijwilliger is die stap net wat makkelijker te maken dan dat je er alleen voor staat."


Wie meer informatie wil, kan contact opnemen met de gemeente Kampen en voor aanmelding als vrijwilligers kan contact opgenomen worden met Humanitas 06-57881049 of via de website: www.humanitas.nl afdeling Zwolle of per mail t.faber@humanitas.nl.


 

Afbeelding
herdenkingsconcert 4 mei in Grote of Andreaskerk Hattem Cultuur Ingezonden 17 uur geleden
Afbeelding
Opening 'De Laatste Dag van Jo Leo Snoep' in het Stedelijk Museum Kampen (3 foto's) 3 foto's instagram 19 apr, 20:58
Afbeelding
Isala doet onderzoek naar Porfyrie: 'Soms lopen mensen jarenlang rond met ernstige klachten' Partnerbijdrages 19 apr, 20:44