Kampenaar bekent bommelding Madrid

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

ZWOLLE (JPZ) - De 42-jarige Kampenaar O.S. heeft bekend in oktober vorig jaar een valse bommelding gedaan te hebben in Madrid. Dat bleek donderdag tijdens de zitting in de rechtbank Zwolle. Na zijn melding was de Spaanse politie in opperste paraatheid.


 


S. zat enigszins bedeesd tegenover de drie rechters die zich over zijn zaak bogen. Op 12 oktober vorig jaar kwam 's ochtends via 112 een melding binnen dat er een bom zou ontploffen in Madrid. De anonieme melder noemde een straat en een station. De melding werd doorgegeven aan de Spaanse autoriteiten. Na een zoekactie werd geen explosief gevonden. Ook in Nederland werd meteen een speurtocht opgezet, nu naar de melder. De politie wist de telefoon te traceren. Voor het huis, met de woonkamer in zicht, werd naar zijn mobiel gebeld waarmee de melding was gedaan. Toen hij oppakte, wist de politie voldoende en werd hij ingerekend.


 


Dat hij met zijn melding voor paniek heeft gezorgd in Spanje, daar leek hij destijds niet bij stilgestaan te hebben.  "Ik was dronken en in de war'', zei hij tegen de rechters. Hij wilde dat in Spanje een kennis werd opgepakt. Hij voelde zich door hem tijdens chatgesprekken op internet bedreigd. Omdat hij zei te weten dat de Spaanse politie alert was bij bommeldingen, zeker na de aanslagen van maart 2004, zo had hij tegenover de politie verklaard. In 2004 kwamen vele tientallen personen om. Tegen de rechters kwam hij met een andere verklaring. Zijn Spaanse kennis zou gedreigd hebben met de bom. Dat speelde hij vervolgens door via 112. Wel zei hij dat hij spijt had voor de consternatie die zijn telefoontje had veroorzaakt.