De locatie voor de nieuwe woningen.
De locatie voor de nieuwe woningen. Ab Oudman

Wooncomplex van 52 appartementen op terrein voormalige bibliotheek

· leestijd 2 minuten Algemeen

KAMPEN - Op de plek van de voormalige bibliotheek aan de Kennedylaan komt een complex van 52 appartementen. De bouw start op z’n vroegst 2e kwartaal 2023. Eerst zullen college en raad nog akkoord moeten gaan. Na het zomerreces wordt het plan voor besluitvorming aan hen gepresenteerd. De verkoop zal naar verwachting in september 2022 kunnen starten.

Door: Ab Oudman

De huidige vier antikraakbewoners van het pand hebben, zoals het er nu uitziet, dus nog wat lucht. Inmiddels vijf jaar –in 2016 verhuisde de bibliotheek naar de Stadskazerne- staat het pand te verkommeren en hebben kleefkruid en andere plantengroei rondom vrij spel. Zo’n veertig jaar na het gemeentelijke fiat voor de bouw, gaat het pand binnenkort tegen de vlakte. Voor een budget ruim 2,5 miljoen gulden kon aannemer Mateboer indertijd het 1700 vierkante meter groot pand bouwen. Op 23 september 1983 werd het officieel geopend door Burgemeester Kleemans. 

Verschillende handen

Het pand ging door verschillende handen. De gemeente heeft het verkocht aan deltaWonen. Bouwfonds Property Development (BPD) kocht het op zijn beurt van deltaWonen om het te ontwikkelen. Welke bedragen er over de toonbank zijn gegaan is moeilijk te achterhalen. “De gemeente heeft het pand jaren geleden verkocht aan deltaWonen als onderdeel van de verkoop van de Stadskazerne (voorheen Van Heutszkazerne).”, laat Esther Wagteveld, communicatieadviseur van de gemeente Kampen weten. Een soort ‘package deal’ dus.

Groene Hart

De gemeente stelt een aantal randvoorwaarden voor het nieuwe bouwwerk op. Zo moet het een eenheid gaan vormen met Parkstaete en Coeborch, beeldvormende gebouwen aan de Kennedylaan. De gemeente vindt het een mooi kans om binnen het bestaande stedelijke gebied en dicht bij de binnenstad ‘in te breiden’. Ook moet het zorgvuldig aansluiten op het Groene Hart, door onder andere groene tussenruimtes (ca. 25-30 meter) tussen de bestaande gebouwen en door rondom vrij in het groen te worden geplaatst: het zicht vanuit de appartementen wordt alzijdig. De Kennedylaan vormt de grens van het Groene Hart, de groene tegenhanger van de bebouwde, weinig groene, binnenstad.

Sociale huur en vrije sector

Anne-Marit Helmink van Bouwfonds Property Development te Amersfoort legt uit hoe het wooncomplex er uit gaat zien. “Er is een grote behoefte aan woningen in Kampen. Daarom wordt de locatie van de bibliotheek aan de Kennedylaan in Kampen herontwikkeld tot een wooncomplex. Dit wooncomplex biedt betaalbare woonruimte, met 29 sociale huurappartementen en 23 vrije sector koopappartementen. Het wordt een L-vormig gebouw en het parkeren wordt op eigen terrein opgelost. Op dit moment is het plan, na inventarisatie van de reacties van de omgeving, aangeboden aan de gemeente Kampen. Na de zomer neemt het college een besluit. Over de prijzen van de koop- en huurwoningen is nog geen informatie bekend”. 

Betaalbare koopwoningen

Eerst moet de formele route worden uitgelopen. Nadat college en raad akkoord zijn gegaan en er sprake is van een zogenaamde ‘onherroepelijke omgevingsvergunning’, zal –zo verwacht Bouwfonds, in september 2022 met de verkoop gestart kunnen worden. De koopwoningen moeten betaalbaar zijn. Wat houdt dat in? “Richtlijn hiervoor is onder andere de NHG grens. In 2021 is de maximale hypotheekgarantie € 325.000”, aldus Anne-Marit Helmink. Is de waarde van de woning hoger of de hypotheek, dan vervalt het recht op de NHG (Nationale Hypotheek Garantie). Voor energiebesparende maatregelen is het bedrag hoger. Met NHG heb je meestal een rentevoordeel. 

Huurprijzen

Charlotte Emmelkamp, adviseur marketing en communicatie van deltaWonen: ”Dit project doen wij in samenwerking met BPD. Wij gaan hier uiteindelijk de sociale huurwoningen aanbieden. De huurprijzen bepalen wij pas wanneer de woningen in de verhuur komen. Dit is vaak een aantal maanden voor oplevering”. Om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning is je maximale jaarinkomen € 40.024. Heb je een middeninkomen; dan tot maximaal € 51.198. Een sociale huurder betaalt normaal niet meer dan 22% van zijn maandinkomen voor zijn woning. Sociale huurwoningen zijn bedoeld voor diegene die niet genoeg geld heeft om een woning in de vrije sector te huren. Of Ricardo, Julia, Elise en Urwin -de huidige bewoners van Kennedylaan 4- dat zijn? De Brug had ze het wil?len vragen, maar ze gaven niet thuis.