Afbeelding
archieffoto

Open brief over de op handen zijnde sloop van de Schepmanpanden aan de Veerweg

· leestijd 2 minuten Algemeen

(Ingezonden door de bewoners van de Veerweg)

KAMPEN - Het authentieke karakter van de Buitenhaven is in het geding. De originele Schepmanpanden aan Veerweg uit 1929 staan op de planning om gesloopt te worden voor nieuwbouw van een appartementencomplex, velen spreken van een blokkendoos. Maar het is nog niet te laat! Middels deze open brief hopen wij alle mensen met hart voor Kampen en Brunnepe te bereiken.

De gemeente investeert deze periode heel veel geld in de Koggewerf om het authentieke karakter duurzaam terug te laten komen. Onderzoekers denken dat op deze plek in de middeleeuwen al Kogges werden gebouwd. Het gaat hier om een restant van een unieke eeuwenoude traditie van scheepsbouw in Kampen. Dan is het niet uit te leggen dat dit beeld aan de andere kant van het water teniet wordt gedaan. De drie panden waren onder andere het kantoor en het woonhuis van de directeur van de Scheepswerf. Een deel van de woningen dateert zelfs uit 1880. Er zijn veel prachtige en unieke elementen uit de jaren 20-30 bewaard gebleven. Plafondornamenten, unieke tegeltjes, granito vloer, marmer en glas in lood. Uit oude foto’s komt naar voren dat het beeld van de panden, waaronder de loods en smederij, vrijwel niet veranderd is. Aan de woningen is jarenlang weinig onderhoud gedaan, desondanks wonen mensen hier met veel plezier. Met een passende renovatie zouden de woningen kunnen voldoen aan eisen van deze tijd, met behoud van het authentieke karakter. Dus is dit een waardevol stukje geschiedenis van Brunnepe dat het behouden waard is. 

Daarbij is de gemeente Kampen bezig een nieuwe gebiedsvisie voor Brunnepe te ontwikkelen. Aan de ontwikkeling van deze visie is een enquête in Brunnepe voorafgegaan. De resultaten laten zien dat Brunnepe behoefte heeft aan meer ‘groen’, een betere inrichting van de woonomgeving en parkeerplaatsen. Allemaal argumenten om naast de vele appartementen niet nog een complex te realiseren. Dit geeft namelijk nog weer extra druk op het parkeren, het groen en de wooninrichting. Dit pleit juist voor het behoud van grondgebonden woningen in plaats van meer appartementen aan de Buitenhaven. 

Wat kunt u doen? 

Er loopt een procedure, het college heeft een formeel besluit genomen, maar het voorstel moet nog aan de gemeenteraad voorgelegd worden. Op maandag 27 mei om 19.30 uur wordt het besproken in de commissie ruimtelijke ordening. U kunt hier uw stem laten horen door een spreektijd aan te vragen bij de griffie@kampen.nl. Dit kan uiterlijk tot twaalf uur ’s middags dezelfde dag. Op donderdag 3 juni 19.30 uur staat de bespreking van deze plannen op de agenda van de gemeenteraad. U kunt uw zorgen natuurlijk altijd delen met een gemeenteraadslid of fractie van uw keuze. Op woensdag 19 mei om 19.00 uur is er een Raadsspreekuur, waarschijnlijk digitaal. Op de site van gemeente Kampen kunt u hier meer informatie over vinden, de griffie zal u graag van dienst zijn. 

Wij zullen in ieder geval alles doen om ons in te zetten voor het authentieke en unieke karakter van Brunnepe in Kampen.

Bezorgde bewoners van de Veerweg