Bezwaren nieuwbouw en sloop authentieke woningen Veerkopje

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Maarten van Gemert)
BRUNNEPE – Zowel omwonenden als Stichting Stadsherstel Kampen (SSK) hebben ernstige bezwaren tegen de bouwplannen van fa. Mateboer B.V. aan de Veerweg naast de Buitenhaven. Drie karakteristieke woningen uit de tijd van Scheepswerf Schepman zouden moeten wijken voor ruim drie maal zoveel appartementen op dezelfde plek – inclusief parkeerplaatsen.

Tweede poging
Het eerste bouwplan voorzag in twaalf appartementen in drie lagen maar daarvoor werd geen vergunning verleend. Vervolgens stelde de projectontwikkelingstak van Mateboer een plan op voor tien appartementen en wist ook bijbehorende parkeerplaatsen in de tekeningen te verwerken. Die liggen nu ter inzage.
Volgens omwonende Henk-Jan van Ommen, die de buurt mobiliseert, en gemeente Kampen is het nog geen gelopen race. Desondanks laat Edy Prick aan de Stentor weten dat Stichting Behoud Erfgoed Brunnepe zich erbij neerlegt. SSK heeft de kwestie in onderzoek. Aan hetzelfde dagblad meldt Tjerk Prinsse, manager projectontwikkeling van Mateboer, dat met het terugbrengen van 12 naar 10 de plannen al "vergaand zijn aangepast aan de wensen van de buurt".
Mateboer verwierf twee van de drie woningen al eerder en die worden nu antikraak bewoond.


Eén van de gedenkstenen in de voorgevels aan de Veerweg (foto: Maarten van Gemert)

Scheepswerf Schepman
De kop van de Veerweg ligt ingeklemd tussen de Buitenhaven en het Berkterrein waar Mateboer gestart is met de voorbereidingen voor de tweede woontoren. Bij het Veerkopje meerde het veer naar Kampereiland aan en langs de Veerweg lag Scheepswerf Schepman, waar in de Hanzetijd kogges zijn gebouwd. Aan de achterzijde van de bedreigde huizen zijn nog de contouren van de smederij te herkennen.
De betreffende woningen zijn gebouwd voor de arbeiders van de scheepswerf. In 1928 volgde Hendrik-Jan Schepman zijn vader Toon Schepman op als eigenaar van de werf. Dit is terug te lezen in twee gedenkstenen die in de voorgevels zijn aangebracht.