Drie generaties op een rijtje. V.l.n.r. Stefan, Bjarne en Alice
Drie generaties op een rijtje. V.l.n.r. Stefan, Bjarne en Alice Leo Polhuijs

‘’Iets drinken, een lekker hapje eten, even naar het museum… Dat kan allemaal in Kampen.’’

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN  -  Ondanks het druilerige weer van de afgelopen weken en het ontbreken van de zomerzon liepen er in Kampen toch nog best wat toeristen en dagjesmensen rond. De Oudestraat en directe omgeving met zijn vele winkels en terrasjes trekken uiteraard altijd de meeste belangstelling. Naarmate je dichter bij het centrum komt, neemt het aantal mensen met toerfietsen en rugzakken alsmaar toe. 

Neem nu Stefan en Bjarne. Zij  zijn door moeder (en oma) Alice vanuit hun woonplaats Heerde op weg gebracht naar Kampen. Vanuit de IJsselstad fietsen Stefan en Bjarne door naar Vlieland en Alice gaat weer terug naar Heerde nadat ze afscheid heeft genomen. ‘’We fietsen niet in één keer naar de Wadden hoor, maar in gedeeltes’’,  lacht Bjarne, die er duidelijk zin in heeft. Nadat Alice beiden heeft ‘’afgeleverd’’ in Kampen, vertrekken de mannen op weg naar het Noorden. ‘’We doen heel veel op de fiets’’, zegt Stefan. ‘’Dan zijn we in elk geval CO2 neutraal en milieuvriendelijk bezig. Als het even kan, pakken we de fiets, maar dat lukt natuurlijk niet altijd.’’ Nuchter laat Bjarne er op volgen’’. Zoals naar je werk…’’ De globetrotters blijven niet al te lang in Kampen.. ‘’Maar een uurtje of wat. Even de brug over en iets eten en dan weer op de fiets. Het is toch altijd een speciaal gezicht, zo’n stad aan de rivier’’.  Ook van tamelijk dichtbij komen Johan en Greet Sprokholt uit Hattem. ‘’We doen een dagje Kampen en zijn hier lekker binnendoor naartoe gefietst’’, zegt Johan, wijzend op de twee robuuste elektrische fietsen waarmee ze zojuist de IJsselbrug zijn overgestoken. ‘’Langs kleine weggetjes fiets je mooier dan langs de grote weg. En het is maar drie kwartier, dus dat valt wel mee’’. Zijn vrouw vult aan: ‘’We hebben net aardbeien gekocht en gaan nu de stad in’’. Terwijl de marktkoopman in de kraam achter de Hattemers zijn waren aanprijst en de klanten toeroept. ‘’Twee kilo dan maar’’? vertelt Johan dat hij en zijn vrouw elk jaar een  wel bezoekje aan Kampen brengen. ‘’Iets drinken, een hapje eten, even naar het museum… Dat kan allemaal in Kampen. Er is veel te doen’’. 

Helemaal uit het Belgische Brugge komen vier stoere fietsers met helmen op hun hoofd, die tussen de terrasjes doorlopen, op zoek naar een geschikte plek voor een bak koffie. ‘’Of een pintje, dat kan zo langzamerhand ook wel’’, zegt Rik, met een blik naar de klok op de grote toren, die half twaalf wijst. Hij is woordvoerder van de vier Vlamingen. De groep bestaat verder uit Odette, Christine en René. ‘’Voor alle duidelijkheid: we komen niet uit Brugge fietsen hoor’’, lacht  Rik, die overigens al eens eerder in Kampen is geweest. ‘’We zitten in een hotel in Zwartsluis en doen nu een dagje Kampen. Mooie stad hoor! En de omgeving is ook de moeite waard, met al die dijken en weilanden en dat water. We genieten echt van het landschap. Wij komen zelf oorspronkelijk ook van de ‘’boerenbuiten’’, zoals wij dat in België noemen, dus het platteland spreekt ons wel aan’’.

‘’We doen een dagje Kampen en zijn lekker binnendoor hiernaartoe gefietst’’

Leo Polhuys