Afbeelding

Ik geloof het wel: Kerst

· leestijd 1 minuut Algemeen

Wij hebben thuis een antroposofische kerststal. Ooit gekocht toen onze kinderen werden geboren. De figuren zijn van stof, met ronde vormen, en heel zacht. Prachtig om te zien en te voelen. Een nadeel is, dat de figuren niet zo stabiel zijn, en moeilijk zijn om neer te zetten.

Eén van de figuren is de kerstengel. En ik ben elk jaar weer een beetje boos op deze engel.

Het is een engel die niet blijft staan. Ze staat scheef, valt telkens om, en ze neemt in haar val ook de andere figuren in de kerststal mee, die zelf ook al niet zo stevig staan. Ik moet de engel elke dag wel een keer rechtzetten.

Bovendien ziet ze er wat verfomfaaid uit.. De witte jurk is groezelig geworden, en haar gele pruik zit los. Haar vleugels zijn gedeukt en hangen er maar een beetje bij. Haar kroontje staat scheef. Elk jaar roept deze engel mijn kleine ergernis op.

Ik heb haar wel eens helemaal apart gezet van de andere figuren. Als ze dan omviel, kon ze de anderen niet meenemen in haar val. Maar toen ontbrak de eenheid, de samenhang in mijn kerststal.

Ik heb wel eens geprobeerd haar niet in de stal te zetten. Gewoon in de doos te laten.. Dat bracht rust in de kerststal. Iedereen stond fier rechtop mooi en stabiel te zijn. Maar eigenlijk was het ook geen gezicht. Een kerststal zonder engel; dan is het wonder toch een beetje weg.

Er moet een figuur bij zijn, die de hemel en de aarde verbindt. Een figuur die de boodschapper is van het heil dat mensen overstijgt. Anders wordt het allemaal wel erg armzalig en aards in die stal… Maar: mijn kerstengel, groezelig, gedeukt en verfomfaaid: is dat nog een boodschapper van God?

En toen moest ik denken aan de filosoof Levinas, die mij zegt: als de mens God wil ontmoeten, dan ontmoet hij hem in de ogen van de ander. De ander die gedeukt is door het leven, verfomfaaid is geraakt, in nood is. De ander die er niet mooi uit ziet, geen schone kleding draagt, niet aangepast is. De ander die omvalt, en mij daar bijna in meeneemt. De ander die ik in het liefst weg wil stoppen, omdat hij bij mij ergernis, onmacht en ongemak teweeg brengt. Maar juist díe ander is een boodschapper van God..

Zo gezien draagt mijn kerstengel het hele kerstverhaal in zich. Voortaan krijgt ze een ereplaats in mijn stal.

Anneke van der Velde

voorganger Vereniging van Vrijzinnigen